Aicinām atbalstīt dārzeņkopības un augļkopības nozares 

05/02/2018

Nelabvēlīgo klimatisko apstākļu dēļ pēdējās divas sezonas dārzeņu audzētājiem Latvijā bija īpaši smagas. Izvērtējot pašreizējo situāciju, biedrības “Zemnieku saeima” janvāra beigās nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam un Zemkopības ministram ar aicinājumu atbalstīt Latvijas dārzeņu un augļu audzētājus.

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Lai saglabātu Latvijas tautsaimniecībai un reģionu attīstībai tik nozīmīgās nozares ekonomisko dzīvotspēju un pastāvēšanu, kā arī vienlaicīgi nodrošinātu iespēju Latvijas patērētājam arī nākotnē iegādāties Latvijā augušus dārzeņus un augļus, aicinām Ministru prezidentu un Zemkopības ministru izvērtēt situāciju un iespēju robežās rast atbalsta mehānismus dārzeņkopības un augļkopības nozarei. Ne tikai šis gads, bet arī iepriekšējā sezona dārzeņu audzētājiem bija smaga. Iemesls tam nav zināšanu vai pieredzes trūkums, bet gan klimata izmaiņas, ierobežotās novākšanas un uzglabāšanas jaudas. Visu laiku Latvijā dārzeņu audzēšanas platībām ir tendence samazināties un šādi gadi to tikai pastiprina. Pie tik sarežģītiem apstākļiem, iespējams, ka daļa dārzeņkopju samazinās ražošanu vai izvēlēsies citu darbības veidu.”

Klimata un tirgus diktēto apstākļu ietekmē dārzkopības nozare šobrīd ir apdraudēta. Tuvojās jaunā sezona, lauksaimniekiem būs jāiegādājas sēklas, kūdra, un citi resursi ražošanai, kas prasa ievērojamus ieguldījumus. Pēc tik sarežģīta gada daudziem dārzeņu audzētājiem būs finansiālas grūtības uzsākt jauno sezonu. Nozares stabilizēšanai atbalsts būtu ļoti nozīmīgs.

PRes_Zemnieku saeima aicina atbalstīt dārzeņkopības un augļkopības nozares_05_02_2018