Baltic Slurry Acidification

20/11/2015

Baltic_Slurry_Interreg_bigger_EU_logo_print

Projekts “Slāpekļa zudumu samazināšana lopkopības nozarē, veicinot šķidrmēslu paskābināšanas tehnoloģijas izmantošanu Baltijas jūras reģionā” R#016

(Reducing nitrogen loss from livestock production by promoting the use of slurry acidification techniques in the Baltic Sea Region (Baltic Slurry Acidi.)
Baltic Slurry Acidification (BSA) samazina slāpekļa zudumus
Slāpekļa zudumi no lopkopības ir gan ekonomiski, gan ekoloģiski nevēlami. Tos iespējams samazināt arī, izmantojot šķidrmēslu paskābināšanas tehnoloģijas (SAT). Šīs tehnoloģijas ir plaši pārbaudītas un izmantotas Dānijā, bet nav tik pazīstamas pārējā Baltijas jūras reģionā. BSA demonstrēs un analizēs SAT un veicinās šo metožu ieviešanu arī pārējā Baltijas jūras reģionā.
No slāpekļa zudumu samazināšanas, izmantojot šķidrmēslu paskābināšanu, iegūs gan apkārtējā vide, gan lauksaimnieki.
Kūtsmēsli ir galvenais vides paskābinošs un eitrofikāciju veicinošais faktors Baltijas jūras reģionā. Nokrišņu veidā deponētais slāpeklis tāpat veicina Baltijas jūras eitrofikāciju. SAT izmantošanas paplašināšana uzlabos apkārtējās vides stāvokli visā reģionā. Šo tehnoloģiju izmantošana dos priekšrocības arī lauksaimniekiem, uzlabojot slāpekļa izmantošanas efektivitāti no šķidrajiem kūtsmēsliem, vienlaicīgi arī samazinot atkarību no minerālā slāpekļa izmantošanas.
Trīs galvenie SATs veidi ir:

  • šķidro kūtsmēslu skābināšana dzīvnieku novietnē;
  • šķidro kūtsmēslu skābināšana kūtsmēslu krātuvē tieši pirms izkliedēšanas;
  • Šķidro kūtsmēslu skābināšana izkliedēšanas laikā.

Projektu BSA finansē INTERREG Baltijas jūras reģiona programma. Projekta darbība tika uzsākta 2016.gada martā. Šobrīd ir sākušies pirmie lauka demonstrējumi un nepieciešamo tehnoloģiju izvērtēšanas process. Projektā darbojas 17 partneri no 8 Baltijas jūras reģiona valstīm. Vadošais partneris ir JTI – Zviedru lauksaimniecības un vides inženierijas institūts.
Projekta partneri no Latvijas:
SIA “Lauku agro”
SIA “Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centrs”
Biedrība “Zemnieku saeima”
Prezentācija – Par Baltic Slurry Acidification
Video par kūtsmēslu skābināšanu – ŠEIT
Vairāk informācijas par BSA atradīsiet projekta mājas lapā balticslurry.eu, kā arī sekojot Facebook lapā: Baltic Slurry Acidification
Projekta norises periods: 20.11.2015.-31.05.2019. (36 mēneši)

Baltic_Slurry_Interreg_bigger_EU_logo_print