Ceturtdien Briselē Baltijas lauksaimnieku protesta akcija!

10/12/2018

Ceturtdien, 13.decembrī Briselē Eiropadomē pulcēsies Eiropas Savienības valstu vai to valdību vadītāji, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs un Augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos, lai apspriestu ES budžeta jautājumu. Tā kā tiešo maksājumu izlīdzināšana starp dalībvalstīm notiek tikai “uz papīra”, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas lauksaimnieki Briselē šajā laikā protestēs par godīgiem tiešajiem maksājumiem lauksaimniekiem.

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: “Šī gada 1. jūnijā Eiropas Komisija nāca klajā ar piedāvājumu nākotnes Kopējai Lauksaimniecības politikai. Baltijas lauksaimniekiem vienmēr ir bijis aktuāls jautājums par godīgiem tiešajiem maksājumiem starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Diemžēl jaunajā KLP piedāvājumā 2021.-2027 periodam nav redzamas būtiskas izmaiņas un Baltijas lauksaimnieki turpinās saņemt tikai ap 75% no ES vidējā maksājuma. Ņemot vērā, ka visas ES dalībvalstis konkurē vienā tirgū un prasības lauksaimniecības produktu ražošanai ir identiskas, fakts, ka Baltijas lauksaimnieki jau trešo plānošanas periodu tiek apzināti nostādīti sliktākā situācijā, nav pieņemams. Šī iemesla dēļ kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem piedalīsimies protesta akcijā Briselē.”

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “Tāpat kā iepriekšējā periodā, arī tagad pēc diskusijām un ilgstošiem pamatojumiem no mūsu puses, Latvijas lauksaimnieki tiek nostādīti nevienlīdzigas konkurences apstākļos. Latvija neatbalsta Komisijas piedāvāto KLP finansējuma samazinājumu un pastāvam uz to, ka ES Kopējai lauksaimniecības politikai nākamajā periodā ir jānodrošina spēcīgs ES finansējums. Ja mūs neņem vērā ejot oficiālo, biroktātisko ceļu, tad mums jādodas un savs viedoklis jāpauž citā formātā klātienē Briselē. Stāvēt malā nedrīkstam, jo tā mēs brīvprātīgi dodam zaļo gaismu citām ES valstīm izlemt mūsu lauksaimniecības nākotni, tāpēc paldies visiem lauksaimniekiem un organizāciju pārstāvjiem, kuri dosies uz Briseli, lai kopā paustu savu nostāju.”

Šobrīd Eiropas Komisija ziņo, ka ir izpildījusi doto solījumu par maksājumu izlīdzināšanu starp dalībvalstīm. Izlīdzināšana notiek tikai “uz papīra” – vecajām ES dalībvalstīm maksājumi tiek par pāris procentiem samazināti, Baltijas valstīm nedaudz palielināti. Ja skatāmies uz situāciju objektīvi – šī plānošanas perioda beigās saņemsim 75% no ES vidējā maksājumu apmēra. Nākamā perioda beigās, ņemot vērā platību pieaugumu, saņemsim vien 77%. Tas ir niecīgs  2% pieaugums 7 gadu laikā. Pie šāda “izlīdzināšanas” tempa, vienādus tiešmaksājumus redzēsim vien ap 2100. gadu, un ne mēs, ne mūsu bērni, ne, ļoti iespējams, arī mazbērni, nevarēs saimniekot ar tādiem pašiem nosacījumiem kā “vecās Eiropas” zemnieki.

Baltijas valstu lauksaimnieku pārstāvji par protesta akciju ir informējuši visas iesaistītās amatpersonas, kā, piemēram, Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku, Eiropas lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu un Eiropas Komisijas komisāru Valdi Dombrovski.

Protesta akcija notiks 13.decembrī no plkst. 10:00 līdz 13:00 pie Šūmaņa apļa Briselē. 

PRes_13.decembrī Baltijas valstu lauksaimnieki Briselē protestēs par godīgiem tiešajiem maksājumiem_10.12.2018