Eiropas Komisija augļu un dārzeņu audzētājiem sola kompensāciju

08/08/2014

Šobrīd biedrības „Zemnieku saeima” pārstāve un KS „Mūsmāju dārzeņi” valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa Briselē piedalās Eiropas Komisijas (EK) ārkārtas sanāksmē par tirgus prognozēm augļiem un dārzeņiem pēc Krievijas tirgus aizvēršanas. Eiropas Komisijas pārstāvji paziņoja, ka dalībvalstīm kompensācija būs, bet vēl ir jānonāk pie kopsaucēja to sadalījumā.

.

Edīte Strazdiņa: „Sanāksmes darba kārtībā ir divi ļoti svarīgi jautājumi – Itālijas, Spānijas un Portugāles situācija nektarīnu un persiku realizācijā, jo tiem šobrīd ir ražas laiks un cena ir kritusies par 30-50 % un Krievijas aizliegums ievest no Eiropas Savienības dalībvalstīm augļus un dārzeņus. Eiropas Komisijas pārstāvji paziņoja, ka kompensācija par Krievijas aizliegumu lauksaimniekiem būs, bet vēl ir jānonāk pie principa, kā tā tiks sadalīta. Viens no variantiem ir sūtīt dārzeņus kā sociālo atbalstu Āfrikas iedzīvotājiem, par to saņemot kompensāciju no Eiropas Komisijas. Dalībvalstis vienojās līdz trešdienai iesniegt informāciju par īpaši ietekmētiem produktiem katrā dalībvalstī, to cenu kritumu vai iznīcināmajiem daudzumiem. Latvija sniegs informāciju par tomātiem, sīpoliem, kāpostiem, burkāniem un kartupeļiem. Eiropas Komisijas pārstāvji uzsvēra, ka šobrīd vissvarīgākā ir augļu un dārzeņu nozare, kam šobrīd ir ražas laiks.”

.

Sanāksmē klātesošie valstu pārstāvji informēja par situāciju katrā dalībvalstī un Latvijas pārstāve atzina, ka situācija Latvijā ir ļoti līdzīga ar Poliju, kur arī tiek ievesti dārzeņi un augļi no Ukrainas, kurai eksports uz Krieviju ir slēgts pilnībā.

„Jau šobrīd lielveikalos cenas ir kritušās par 50%. Mums ir jārod arī valstiski risinājumi, kā palīdzēt vietējiem lauksaimniekiem, jo ļoti daudzi atbalsta instrumenti ir mūsu pašu rokās.”

.

Tuvāko dienu laikā Komisija izvērtēs, kas ir jādara likumdošanas labā un izstrādās krīzes atbalsta izmaksas mehānismu, visas valstis regulāri apkopos un iesūtīs informāciju par situāciju – īpaši līdz nākamai tikšanās reizei 13.augustā Briselē.

.

Pēc dalībvalstu tikšanās informācija par tuvāko rīcību tiks papildināta.

.

Jau ziņots, ka 7.augustā Krievija noteica „pilnīgu embargo” lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek ievesti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Pilnīgs embargo tiek ieviests liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem no Eiropas Savienības, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas.