Juris un Vija Cīruļi – Baltijas jūras lauksaimnieki

23/09/2014

Šodien, 23.septembrī, Varšavā konferencē „Zaļāka lauksaimniecība zilākai Baltijas jūrai” tiek apbalvots Pasaules Dabas fonda organizētā konkursa „Baltijas jūras lauksaimnieks” uzvarētājs. Pirmo reizi konkursa vēsturē Baltijas jūras lauksaimnieka statusu ieguvusi zemnieku saimniecība no Latvijas – z/s Mežacīruļi un tās īpašnieki  Juris un Vija Cīruļi.
Z/s “Mežacīruļi saimnieks, Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis: “Šodien ir patiesi laba padarīta darba sajūta. Arī tādēļ, ka šis ir ļoti daudzu cilvēku ilgstoša darba rezultāts, kas nu novērtēts starptautiskā līmenī. Man vienmēr galva bijusi pilna pārdrošām idejām un ir prieks, ka apkārt ir daudz dzirdīgas ausis, kas iedrošina rīkoties un palīdz sasniegt iecerēto. Šodienas novērtējums man noteikti kalpo par iedrošinājumu jauniem izaicinājumiem un ceru, ka iedrošina arī kaimiņus”.
Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja: “Šī ir pirmā reize, kad starptautiskā mērogā tik augstu ir novērtēts Latvijas lauksaimnieku devums vides un īpaši Baltijas jūras saglabāšanā. Mežacīruļu saimniecība nu kalpo gan pašmāju, gan Eiropas zemniekiem par paraugu, kā var mazināt barības vielu notecei lauksaimniecībā, un pierāda, ka tas ir mīts, ka intensīvi lauksaimnieki ir lielākie piesārņotāji. Neatkarīgi no saimniecības lieluma un darbības intensitātes, zemnieks, kurš domā par savu uzņēmumu caur savu bērnu un mazbērnu skatu, izdarīs visu, lai saglabātu tīru vidi nākamajām paaudzēm. Jebkura saimnieka lēmumu pieņemšanā svarīgākais ir attieksme un uzdrošināšanās, resursi vienmēr atradīsies, ja būs patiesa griba”.
Jau ziņots, ka konferencē “Zaļāka lauksaimniecība zilākai Baltijas jūrai” lauksaimnieki, politiķi, pētnieki un vides speciālisti spriež, kā veiksmīgāk sadarboties tīras Baltijas jūras saglabāšanā turpmākām paaudzēm. Biedrības “Zemnieku saeima” līdzdalību pasākumā nodrošina Baltijas jūras programmas projekts „Baltic Compact”. Projektā lielu uzmanību esam veltījuši mērķtiecīgu, efektīvu un vienlaikus lauksaimniekam izpildāmu agrovides pasākumu apzināšanai.
pr_JCirulis
photo