Kongresā gribam vienoties par risinājumiem elektroenerģijas jautājumā

06/03/2018

Piektdien, 9.martā Bulduru Dārzkopības vidusskolā notiks ikgadējais biedrības „Zemnieku saeima” kongress, kura laikā lauksaimnieki ar Ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu cer vienoties par konkrētiem risinājumiem elektroenerģijas jautājumā. Tāpat lauksaimnieki tiks informēti un diskutēs ar Zemkopības ministrijas vadību par aktualitātēm lauksaimniecības nozarē un notiks “Zemnieku saeimas” un rakstnieces Ilzes Būmanes veidotās grāmatas “Spēka maize” atvēršana.

Kongresa pirmajā daļā organizācijas vadība informēs par 2017.gadā paveikto un iezīmēs svarīgākos darbus 2018.gadam.

2017.gads lauksaimniekiem ir bijis izaicinājumiem bagāts – gan Ekonomikas ministrijas izstrādātās izmaiņas elektroenerģijas apmaksas kārtībā, jaunā nodokļu politika, klimata radītie pārsteigumi, gan brūkošā lauku infrastruktūra, u.c. jautājumi. Par šiem un citiem lauksaimniekiem būtiskiem jautājumiem uz sarunu esam aicinājuši Zemkopības un Ekonomikas ministriju vadību.

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Šobrīd izstrādātie grozījumi, lai risinātu sezonālo elektroenerģijas pieslēgumu problēmu, ir publiskā apspriešanā. Piektdien kongresā esam aicinājuši piedalīties Ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu, lai jau konkrēti vienotos par lauksaimniekiem atbilstošiem noteikumiem. Pirmkārt, atcelt jaudas obligātās iepirkumu komponentes maksu par ampēriem. Otrkārt, lauksaimniekiem piedāvāt iespēju jaudu objektā daļēji samazināt vai atslēgt uz laiku vismaz līdz 9 mēnešiem. Tāpat ceram, ka joprojām ir spēkā “Sadales tīkla” solījums – saimniecībā bez maksas izbūvēt vēl vienu elektroenerģijas pieslēgumu.

Priecē, ka Ekonomikas ministrijas darbība problēmjautājuma risināšanā bija gana dinamiska un konstruktīva, tomēr šobrīd mēs gaidām pēc iespējas ātrāku normatīvo aktu ieviešanu, jo katra diena lauksaimniekiem rada ievērojamus finansiālus zaudējumus.”

Savukārt Zemkopības ministrijas vadība lauksaimniekus informēs par izaicinājumiem, ko lauksaimniekiem iezīmē nākotnes Kopējā lauksaimniecības politika. Uzklausīsim aktuālāko informāciju un situāciju pasaules piena, gaļas un graudu tirgū. Tāpat lauksaimnieki tiks informēti par ārējiem apdraudējumiem Latvijas lauksaimniecībai saistībā ar kaitēkļiem un slimībām.

Kongresa otrajā daļā notiks “Zemnieku saeimas” un rakstnieces Ilzes Būmanes veidotās grāmatas “Spēka maize” atklāšanas svētki. Pasākuma laikā kopīgi atskatīsimies uz organizācijas darbības pirmajiem 20 gadiem, kā arī izbaudīsim grupas “Tautumeitas” muzikālo sniegumu.

ZSA kongresa sākums plkst. 11:00, dalībnieku reģistrēšanās no plkst.10:00

ZSA kongresa otrā daļa, grāmatas atvēršanas svētki plkst. 14:30

Pieteikšanās, zvanot pa tālr. 67027044 vai rakstot uz e-pastu: birojs@zemniekusaeima.lv

Kongresā piedalīties aicināti arī masu mediju pārstāvji.

PRes_Zemnieku saeima kongresā ar Ekonomikas ministriju grib vienoties par risinājumiem elektroenerģijas jautājumā_06_03