Latvijas lauksaimnieki gatavojas vērt durvis ceļotājiem

03/10/2015

Lai attīstītu agrotūrismu Latvijas laukos un lauksaimniekiem sniegtu nepieciešamās zināšanas veiksmīgai interesentu uzņemšanai, biedrība “Zemnieku saeima” ar lauku tūrisma asociācijas”Lauku ceļotājs” informatīvo atbalstu šonedēļ Koknesē un Tukumā rīkoja seminārus “Kā sagatavoties tūristu uzņemšanai”. Semināri sastāvēja no lekcijām un arī diskusijām par tūrismam nepieciešamās infrastruktūras attīstību, kā arī saimniecību apmeklējumiem, lai praktiski pārliecinātos par iespējām sasaistīt lauksaimniecību ar dažādām tūrisma aktivitātēm.

“Šādi semināri, manuprāt, ir ļoti vērtīgi, jo tajos ir iespēja kopā sanākt gan lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri jau šobrīd nodarbojas ar agrotūrismu, gan citiem lauksaimniekiem, kuri šādu iespēju vēl tikai apsver. Semināra teorētiskā daļā bija iespēja iepazīsties ar lauku tūrisma infrastruktūru, savukārt pēc tam tika apmeklētas ar tūrismu saistītās saimniecības. Par saimnieku ieguldījumu liecināja fakts, ka viesi projām devās ļoti nesteidzīgi. Apmeklējot saimniecības, lauksaimnieki sniedza ieteikumus uzņēmējiem, kā arī smēlās idejas savu saimniecību attīstībai,“ tā aizvadītās mācības komentē “Lauku ceļotājs” projektu vadītāja Elīna Kalēja.

Par notikušajiem semināriem izsakās Z/s “Kalnavoti” saimnieks Jānis Dzenis “Liels prieks bija par iespēju lauksaimniekus uzņemt savā saimniecībā, kā arī sniegt vietu savstarpējām diskusijām. Bieži vien tieši lauksaimnieki ir tie, kuri ir nodarbojušies ar pētniecību un vislabāk zina, kas ir nepieciešams saimniecību veiksmīgai darbībai. Domāju, ka šī ir laba iespēja ne tikai pilsētniekiem apskatīt laukos notiekošo, bet arī pašiem lauksaimniekiem iegūt jaunu pieredzi – dažādas nianses, kā uzlabot to saimniekošanu. Aicinu ikvienu izmantot iespēju un jau 17. oktobrī viesoties Latvijas ražojošajās saimniecībās.”

Atgādinām, ka 2015. gada 17. oktobrī notiks ZSA un Lauku ceļotāja rīkotā “Lauku Dienu Ceļotājiem”. Tā būs vienas dienas akcija, kas dos iespēju ikvienam ielūkoties lauku aizkulisēs, un tikai šajā vienīgajā dienā varēs iekļūt ražojošās saimniecībās, kas ikdienā nav atvērtas apmeklētājiem. 50 lauksaimniecības uzņēmumi piedāvās ienākt savās ražotnēs, kūtīs, staļļos, noliktavās, apskatīt jaudīgus kombainus un traktorus, redzēt ražošanas procesus un dzirdēt saimnieku stāstus.

Sīkāka informācija pieejama: http://agro.zemniekusaeima.lv