Lauksaimnieki aicina steidzami pieņemt lauksaimniecības zemes pirkšanas ierobežojumus

10/06/2014

Biedrība „Zemnieku saeima” un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija aicina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātus nekavēties ar likumprojekta „Grozījumi likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos”” virzīšanu uz Saeimas plenārsēdi, lai to būtu iespējams pieņemt vēl šīs sesijas pēdējā plenārsēdē nākamceturtdien, 19.jūnijā.

 .

Jau pusotru mēnesi Latvijas lauksaimniecības zemes tirgus ir atvērts jebkādām darbībām no Eiropas Savienības pilsoņu puses, abas organizācijas aicina deputātus atlikt jautājumus, par kuriem nav iespējama ātra vienošanās, un steidzami lemt par likumprojekta pieņemšanu Saeimā. Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aicina deputātus apzināties, ka šis likumprojekts ir viens no būtiskākajiem atjaunotās Latvijas lauksaimniecības turpmākajai pastāvēšanai un attīstībai.

.

J.Lazdiņš:Vilcinoties ar lēmuma pieņemšanu, pastāv risks, ka visu vasaru turpināsies absurdā situācija, ka Latvijas lauksaimniecības zemes iegādē nepastāv nekādi ierobežojumi. Šobrīd ir jāaizsver prioritātes, jānoliek malā savstarpējās domstarpības un kopīgi jāpieņem labākais stratēģiskais lēmums Latvija valstij.”

.

Šobrīd viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem likumprojekta izskatīšanas gaitā izrādījusies iniciatīva noteikt ierobežojumus saimniecību īpašumā esošās zemes lielumam gan fiziskām, gan juridiskām personām. Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece norāda, ka jebkādu zemes platības ierobežojumu noteikšanai nepieciešama padziļinātāka izpēte uz tautsaimniecību.

.

I.Aizsilniece:Tas ir pārāk būtisks lēmums, kas var ietekmēt simtiem saimniecību turpmāko pastāvēšanu. Lēmumpieņēmējiem ir jāsaprot, cik būtiska ikvienam Latvijas lauku pagastam ir katra saimniecībā kā darba devējs un nodokļu maksātājs, tādēļ mēs aicinām šobrīd likumprojektā ierobežojumus neiekļaut vai arī noteikt pagaidu risinājumu – nozares politikas veidotāja, Zemkopības ministrijas piedāvātos 2000 ha, un pēc tautsaimniecības ekspertu veiktu pētījumu veikšanas, atgriezties pie šī jautājuma vēlreiz rudenī, lai pieņemtu izsvērtu un skaitļos pamatotu lēmumu.

.