Lauksaimnieki un valdība nākamnedēļ Briselē kopīgi aizstāvēs intereses ES tiešmaksājumu jautājumā

15/11/2012

Šodien, 15. novembrī Latvijas lauksaimnieku organizāciju pārstāvji ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un zemkopības ministri Laimdotu Straujumu pārrunāja Latvijas stratēģiju Eiropas Savienības tiešmaksājumu jautājumā. Lauksaimniekiem īpaši svarīgs šis jautājums ir Briselē nākamnedēļ notiekošās ES valstu vadītāju sanāksmes dēļ, kuras ietvaros tiks skatīts ES daudzgadu budžets 2014. – 2020.gadam. Tikšanās reizē piedalījās arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Latvijas lauksaimnieku organizācijas kopīgi ar Igaunijas un Lietuvas lauksaimniekiem jau visa gada garumā ir apvienojušās kopīgā kampaņā, lai panāktu, ka ES tiešmaksājumu līmenis Baltijas valstīm ir vismaz 80% no vidējā Eiropas Savienībā. Šodien tikšanās ar premjeru notika tikai īsu brīdi pirms Doma laukumā notiekošā Baltijas lauksaimnieku protesta traktora sagaidīšanas pasākuma, kurš pulcēja gandrīz divsimt lauksaimnieku, politiķu un mediju pārstāvjus. Lauksaimnieku organizāciju pārstāvji ir gandarīti, ka premjers informēja par aktualitātēm sarunu gaitā ar ES amatpersonām, kā arī ieklausījās viņu viedoklī.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: „Premjers izteica savu atbalstu Latvijas lauksaimniekiem un pateicību lauksaimnieku organizācijām par līdzšinējo aktivitāti. Tagad galvenais ir pārliecība par savām tiesībām un noturēt mērķtiecīgu attieksmi par to, ka iesāktais ir rezultatīvi jāsasniedz. Šis nav pēdējais sarunu raunds Briselē, jo sarunas vēl notiks un var ievilkties vairāku mēnešu garumā, līdz ar to gala rezultāts vēl nav zināms, taču premjers solīja sarunas virzīt tādā gultnē, lai panāktu Latvijas uzstādījumus tiešmaksājumu izlīdzināšanas jautājumā.”

Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: „Premjeram uzsvērām, ka mums ir svarīga tieši konkurētspēja – nevis absolūtie cipari, bet procenti, kas kropļo konkurenci. Šo gadu strādājot, esam nodrošinājusi labu augsni izpratnei par Baltijas valstu situāciju, tagad premjeram ir jāspēj panākt to, ka ja arī ES budžetu mazinās, tad lai tas notiek uz to valstu rēķina, kuri saņem maksājumus, kas ievērojami pārsniedz ES līmeni.”

LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece: „Tikšanās laikā mēs saņēmām vienprātīgu premjera un zemkopības ministres atbalstu. Premjers atzīst mūsu prasības, un ir gandarījums, ka mums visu šo laiku ir izdevies strādāt vienoti, un esmu pārliecināta, ka mums tas izdosies arī turpmāk.”

Informāciju sagatavoja un papildus informācija – ES tiešmaksājumu kampaņas koordinatore Sabīne Puķe, sabine.puke@llka.lv, +371 26340794