Lauksaimnieku 400 ugunskuri veidos „Baltijas ceļu”

01/02/2013

Turpinot cīņu par godīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem, Baltijas lauksaimnieki 5.februārī rīkos akciju – ugunskuru „Baltijas ceļu”. Simbolizējot Baltijas valstu vienotību, maģistrāles Via Baltica (E-67) pievadceļos tiks izvietoti gandrīz 400 lauksaimnieku sakurti ugunskuri.

Maira Dzelzkalēja, Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece: „Tuvojoties kārtējai Eiropadomei, kurā, iespējams, izšķirsies nākamā perioda ES daudzgadu budžeta liktenis, mēs kopīgi ar Igaunijas un Lietuvas lauksaimniekiem nolēmām rīkot jaunu akciju. Ugunskuru „Baltijas ceļa” mērķis ir demonstrēt Eiropai Baltijas valstu vienotību sarunās par ES budžetu. Ņemot vērā, ka Baltijas valstu attīstībai ir nepieciešama gan godīga lauksaimniecības politika, gan kohēzijas finansējums, esam aicinājuši pievienoties arī citas organizācijas, un ikvienu Latvijas iedzīvotāju.”

Arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta akciju un ir aicinājusi arī Igaunijas Darba devēju konfederāciju (Estonian Employers’ Confederation) un Lietuvas ražotāju konfederāciju (Lithuanian Confederation of Industrialists) pievienoties akcijai, lai demonstrētu Baltijas valstu vienotību ar mērķi panākt atbalstu Baltijas valstu konkurētspējas stiprināšanai ES Vienotajā tirgū ES daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadiem ietvaros.

Līga Menģelsone, LDDK ģenerāldirektore: „Eiropas Savienības budžetam ir jāsniedz ieguldījums valstu konkurētspējas, ekonomiskās izaugsmes un nodarbinātības sekmēšanā. ES budžets ir būtisks instruments ES Vienotā tirgus pārrobežu izaicinājumu pārvarēšanai un nevienlīdzības starp attīstītājām un mazāk attīstītākajām ES dalībvalstīm un reģioniem izlīdzināšanai. To iespējams panākt, īstenojot solidaritāti starp Eiropas Savienības bagātākajām un nabadzīgākajām dalībvalstīm ar atbilstīgi proporcionālu Eiropas Savienības fondu finansējuma sadali. Tādēļ, Latvijai kopā ar pārejām Baltijas valstīm, par prioritāti sarunās ir panākt Kohēzijas politikas finansējumu vismaz līdzšinējā apjomā, kāds pieejams 2007.-2013.gadu periodā, un vienlīdzīgus konkurences nosacījumus visiem tirgus spēlētājiem, izlīdzinot tiešo maksājumu atšķirības starp dalībvalstīm ES Kopējās Lauksaimniecības politikas ietvaros.”

Lai nodrošinātu iespēju arī rīdziniekiem, pilsētas viesiem un masu medijiem iesaistīties akcijā, īpašs pasākums notiks arī Rīgā, Doma laukumā. 5.februārī, plkst. 16:30 pasākumā, kurā pulcēsies lauksaimnieki, iecerētas amatpersonu uzrunas, muzikāls priekšnesums un kopīga ugunskura iedegšana. Īpaši ugunskuru akcijai veltīti pasākumi notiks arī Salacgrīvā, Saulkrastos, Ķekavā, Iecavā, Bauskā un robežpunktos ar Igauniju un Lietuvu.

Akciju organizē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija, Zemnieku saeima, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un Latvijas Zemnieku federācija.

Informāciju sagatavoja un papildus informācija – ES tiešmaksājumu kampaņas koordinatore Sabīne Puķe, sabine.puke@llka.lv, +371 26340794