Lēmumu par jaunu zemes nodevu ieviešanu atliek līdz decembrim

23/01/2018

Ņemot vērā mūsu organizācijas iebildumu, valdība šodien, 23.janvārī, lēma pagaidām nevirzīt tālākai skatīšanai Saeimā grozījumus likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, kas paredz divu jaunu zemes nodevu ieviešanu.

Valdība nolēma atlikt šī jautājuma skatīšanu līdz šā gada decembrim, ņemot vērā, ka saistībā ar grozījumiem vēl pastāv vairākas neskaidrības.

Ministru kabineta sēdē “Zemnieku saeimu” pārstāvēja un uzstājās lauksaimniecības politikas eksperts Mārtiņš Trons un atzina: “Mēs noteikti pastāvam uz to, ka lauksaimniekiem nebūtu jāievieš divas jaunas nodevas. Patlaban, ja lauksaimnieks grib iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi, viņam jau ir jāveic trīs dažāda veida maksājumi – ir 2% no pirkuma vērtības valsts nodeva par īpašuma reģistrēšanu zemesgrāmatā, kā arī mums ir jāsamaksā zemesgrāmatas nodeva un vēl viens cits maksājums. Šis būtu bijis jau ceturtais maksājums, pat nerunājot par tiem maksājumiem, kas lauksaimniekam jāmaksā, pērkot zemi ar notāra starpniecību.

Prasība maksāt 14 eiro par lauksaimniecības zemes nomas līguma reģistrēšanu pašvaldībā ir nesamērīga, ņemot vērā šī darba nelielo apjomu. “Nedomājam, ka par to būtu jāmaksā 14 eiro, īpaši ņemot vērā to, ka pēdējos gados lauksaimnieki izjūt strauju nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu. Ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa var novirzīt, piemēram, šo funkciju veikšanai,” Mārtiņš Trons.

Atgādinām, ka 10.janvārī nosūtījām vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un zemkopības ministram Jānim Dūklavam, norādot, ka attiecīgo nodevu ieviešana būtu jauns finansiālais slogs lauksaimniecības zemes nomas un iegādes gadījumos papildus jau patlaban esošajiem nodokļu un nodevu maksājumiem.

Zemkopības ministrija, ievērojot Latvijas Pašvaldību savienības sniegto informāciju, paredzēja šādus valsts nodevu apmērus:

– par lēmuma pieņemšanu lauksaimniecības zemes iegūšanai īpašumā – 64.00  Euro;

– par lauksaimniecības zemes nomas līgumu reģistrēšanu pašvaldībā – 14.00  Euro.

Mārtiņš_MK