No 1.janvāra samazināts PVN augļiem, dārzeņiem un ogām

29/12/2017

No 2018. gada 1. janvāra tiek ieviesta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātā 5% likme šādiem pārtikas produktiem (svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem):

Lai attēlu palielinātu, uzklikšķiniet uz tā!

pnvauglidarzeni

PVN 5% likmi piemēros tikai svaigiem, tostarp mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem, bet ne termiski vai kā citādi apstrādātiem produktiem. Tas nozīmē, ka samazināto likmi piemēros arī mizotiem, grieztiem kartupeļiem vakuuma iepakojumā vai fasētiem, sagrieztiem kāpostiem un burkāniem iepakojumā.  Taču ne saldēti, ne konservēti, ne sālīti, ne marinēti, ne žāvēti augļi, ogas vai dārzeņi nav atbilstoši PVN 5% likmes piemērošanai. Samazināto likmi nedrīkstēs piemērot, piemēram, skābētiem kāpostiem, marinētiem vai sālītiem gurķiem, vārītām bietēm, žāvētiem augļiem, svaigu burkānu salātiem ar pievienotām garšvielām un eļļu.

PVN 5% likmi piemēros sarakstā minētajiem augļiem, ogām un dārzeņiem, neatkarīgi no to turpmākās izmantošanas veida. Tas nozīmē, ka kartupeļiem, kas paredzēti dzīvnieku barošanai vai āboliem, ko piegādās dzērienu ražotnēm, vai svaigām piparmētrām, ko piegādās kosmētikas ražotnēm, varēs piemērot samazināto PVN likmi.

PVN 5% likme jāpiemēro visiem sarakstā minētajiem produktiem neatkarīgi no to izcelsmes valsts, piemēram, samazināto 5% likmi piemēros arī Polijas vai Nīderlandes āboliem, kā arī ASV audzētām dzērvenēm vai Ķīnā augušiem ķiplokiem.

PVN 5% likmi nepiemēros tādiem augļiem, ogām un dārzeņiem, kurus Latvijā neaudzē (piemēram, banāniem, mandarīniem, citroniem, batātēm), kā arī tādiem produktiem, kurus audzē nelielos apjomos (piemēram, arbūziem, melonēm, vīnogām, paprikai, sēnēm).

Viens no PVN 5% likmes ieviešanas mērķiem ir padarīt patērētājiem pieejamākus svaigus un reģionam raksturīgus pārtikas produktus. Iekļaujot savā ēdienkartē vairāk augļu, ogu un dārzeņu, ikvienam ir iespēja dzīvot veselīgāk. Turklāt PVN samazinātā likme veicinās Latvijas dārzeņu un augļu ražotāju konkurētspēju un palielinās iedzīvotāju pirktspēju, kā arī samazinātos nelegālo tirdzniecību ar šiem pārtikas produktiem.

Avots: Zemkopības ministrija