PVD ieteikumi labības audzētājiem graudu novākšanas laikā

04/08/2014

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina visus labības audzētājus, sevišķi Āfrikas cūka mēra (ĀCM) izsludinātajā ārkārtējās situācijas teritorijā, labības novākšanas un kulšanas laikā īpašu uzmanību pievērst teritorijai, no kuras iegūst graudus, kā arī tālākai graudu izplatībai.

.

Izvērtējot ĀCM epidemioloģisko situāciju Latvijā un kaimiņvalstī, kā arī informāciju no Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (European Food Safety Autority – EFSA) datiem, iegūtie graudi var būt viens no augsta riska produktiem ĀCM tālākai izplatībai. ĀCM vīruss ir ļoti izturīgs un, saglabājoties graudos, tos termiski neapstrādājot, spēj izplatīties tālāk. Vīruss iet bojā pie graudu termiskas apstrādes 60̊ C pēc to 30 minūšu termiskas apstrādes.

.

Saspringtajā labības novākšanas laikā, sevišķi, ja labības lauks atrodas tuvu pie meža vai teritorijā, kurā varētu būt pārvietojušās meža cūkas, pirms labības novākšanas vajadzētu to apsekot un pārliecināties, vai tajā nav „paviesojušās” meža cūkas.

.

Īpaša uzmanība jāpievērš novācot ražu no laukiem, kuros tiek audzēta kukurūza, zirņi, kartupeļi.

.

Pārbraucot no lauka uz lauku, sevišķi ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonās, iesakām veikt graudu novākšanas kombaina riepu skalošanu vai dezinfekciju.

.

Neatstājiet bez uzmanības arī savu piemājas saimniecību, sevišķi ja tajā tiek turētas cūkas! Cūkām var izbarot tikai termiski apstrādātus graudus, vārītus kartupeļus, tām nedrīkst izbarot no lauka pļautu svaigu zāli vai zaļo masu!

.

Ja pļaujas laikā pamanāt uz labības lauka beigtu meža cūku, ziņojiet par to, zvanot uz PVD „karsto telefonu” – 20260400 vai arī informējiet tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

.

ĀCM un KCM nav bīstamas cilvēkiem, bet ir ļoti bīstamas mājas un meža cūkām. Cilvēks var pārnest slimību ierosinātājus ar pārtiku, apģērbu, apaviem un sadzīves priekšmetiem.

.

Avots: PVD