Saeima risina lauksaimniekiem svarīgus jautājumus

24/11/2015

23.novembrī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē tika skatīta 2016. gada budžetu pavadošo likumprojektu pakete, kurā vairākus priekšlikumus rosinājusi arī biedrība “Zemnieku saeima” (ZSA) kopā ar Saeimas deputātu Edgara Putru. Biedrība pauž gandarījumu, ka deputāti ar izpratni iedziļinājušies šībrīža lauksaimnieku sarežģījumos un atbalstījuši vairākus biedrības priekšlikumus, kas saistīti ar valsts nodokļu politiku.

ZSA valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Krievijas noteiktais pārtikas embargo nav atcelts, tas joprojām turpina negatīvi ietekmēt Latvijas lauksaimnieku, jo īpaši piensaimnieku un augļu-dārzeņu ražotāju, ekonomisko situāciju. Mēs arī turpinām saņemt viszemākos tiešmaksājumus visā Eiropas Savienībā (ES). Ņemot vērā iepriekšminēto, mūsu rosinātās un Saeimas deputāta Edgara Putras iesniegtās likumdošanas izmaiņas radīs mehānismu, kas ļaus stiprināt Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju.”

Būtiskākie Saeimas komisijas atbalstītie priekšlikumi ir grozījumi likumos “Par nekustamā īpašuma nodokli”, “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un “Par akcīzes nodokli”.

Kā norāda J.Lazdiņš, lauksaimniecības zemes kadastrālās vērtības un no tā izrietošā nekustamā īpašuma nodokļa (NIN) kāpums ir pārāk straujš un neprognozējams, kas būtiski apgrūtina lauksaimniecības produkcijas ražotāju darbu un biznesa plānu īstenošanu. ZSA ir vairākkārt norādījusi, ka NIN pieaugums nedrīkstētu ik gadu pārsniegt 10%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Saeimas komisijas atbalstītais priekšlikums paredz šādu ierobežojumu NIN līdz pat 2025. gadam.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ZSA aicina noteikt, ka tiem lauksaimniekiem, kas ir IIN maksātāji, subsīdijas ar nodokli netiktu apliktas līdz 2018. gadam. ZSA priekšlikums ir tiešā veidā saistīts ar situāciju, ka Latvijas lauksaimnieki šajā plānošanas periodā joprojām saņem viszemākos tiešmaksājumus visā ES. Tāpat, kā norāda biedrība, Lietuvā, kurā arī lauksaimnieki saņem zemus tiešmaksājumus, tieši šī iemesla dēļ subsīdijas ar nodokli netiek apliktas. Tika atbalstīts priekšlikums – ja lauksaimniecībā izmantojamo zemi pārdos lauksaimniekam, tad zemes pārdevējs būs atbrīvots no IIN nomaksas. Paredzēts, ka šis atbrīvojums būs spēkā līdz 2018. gadam.

Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” paredz, ka iezīmēto dīzeļdegvielu lauksaimnieki varēs izmantot kravas automobiļos ne tikai izaudzētās lauksaimniecības produkcijas pārvadāšanai, bet arī ražošanai nepieciešamo izejvielu pašpārvadājumiem. Atbalstītie priekšlikumi paredz, ka šajā situācijā kravas automobilis, lietojot iezīmēto dīzeļdegvielu, varēs būt ne tikai lauksaimnieka

īpašumā, bet arī valdījumā. ZSA atgādina, ka oktobrī Eiropas Komisija oficiālā vēstulē biedrībai skaidroja – lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu iespējams arī neiekrāsot.

Par visiem iepriekš minētajiem grozījumiem Saeimai vēl jālemj otrajā un galīgajā lasījumā. ZSA kopīgi ar deputātu E. Putru šobrīd arī izstrādā priekšlikumu, kas paredzētu subsīdijas ar nodokli neaplikt arī tiem lauksaimniekiem, kuri ir uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātāji.