Tiekoties ar premjerministri pārrunājām situāciju piena nozarē

03/07/2015

Piektdien, 3. jūlijā biedrības „Zemnieku saeima” (ZSA) pārstāvji tikās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un Zemkopības ministru Jāni Dūklavu, lai apspriestu situāciju piena nozarē, papildus atbalsta piešķiršanu apdrošināšanas polišu daļējai segšanai lauksaimniekiem.

„Situācija piena nozarē vēl joprojām ir smaga. Vērsāmies pie premjerministres, lai kopīgu meklētu palīdzību Eiropā. Eiropai būtu jāsolidarizējas, jo Latvijas lauksaimnieki vēl joprojām smagi cieš no Krievijas pārtikas embargo izraisītajām sekām. Mums ir akūti nepieciešam tieša palīdzība Latvijas piena sektoram, kamēr tas pielāgosies jaunajiem tirgus apstākļiem,” tā ZSA priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis.

„Latvijā veiksmīgi darbojas lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšana un strauji attīstās sējumu apdrošināšana. Apdrošināšanas kompānijas bija gatavas ienākt Latvijas tirgū ar nosacījumu, ka būs valsts atbalsts sējumu polišu iegāde. Latvijā sējumu apdrošināšanas sistēma darbojas tikai pēdējos 3 gadus. Tā ir izveidota, lai dabas apstākļu izraisītos nelaimes gadījumos nebūt jālūdz valsts palīdzība. Arī Eiropas Savienībā ir pieņemta prakse lauksaimniecības sējumu apdrošināšanas līdzfinansēšana no valsts puses. Esam gandarīti, ka arī Latvijā sējumu apdrošināšana paliek aizvien pieprasītāka, zināms iemesls ir arī 2014. gada kailsala nodarītie postījumi, kad lauksaimniekiem tika radīti apmēram 200 milj. EUR zaudējumi. Šobrīd šī veiksmīgi uzsāktā programma ir apdraudēta, jo ir nepietiekams valsts līdzfinansējums,” komentē ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pēc ZSA aprēķiniem, finansējuma iztrūkums varētu būt ap 600,000 tūkst. EUR. Pieaugot gan apdrošināmo sējumu platībām, gan apdrošināmo mājdzīvnieku skaitam, ir svarīgi rast papildus finansējumu. Gadījumā, ja atbalsts polišu daļējai segšanai netiks piemērots lauksaimniekiem var samazināties interese šāda pakalpojuma iegādē.

Priecē, ka Ministru prezidente sarunā sacīja, ka kopā ar zemkopības ministru meklēs risinājumus apdrošināšanas polišu daļējai segšanai lauksaimniekiem.

Tikšanās ar Ministru prezidenti piedalījās:
ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš;
ZSA priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja;
ZSA priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis.