VTUA veic pārbaudes smidzinātājiem

02/06/2017

Kopš 2016.gada augusta Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra (turpmāk – VTUA) veic augu aizsardzības līdzekļu iekārtu pārbaudes, jo Valsts augu aizsardzības dienests ir sertificējis, bet  SIA “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs” Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs akreditējis augu aizsardzības līdzekļu iekārtu pārbaudēm.

Augu aizsardzības līdzekļu iekārtu pārbaudes VTUA šobrīd veic no četriem Latvijas reģionālajiem  centriem – Limbažiem, Kuldīgas, Jelgavas un Rēzeknes, tādejādi aptverot visu Latvijas teritoriju:

– Kuldīga, tālr.28655128, e-pasts: lauris.ozols@vtua.gov.lv

– Jelgava, tālr.28601120, e-pasts: gints.silavs@vtua.gov.lv

– Limbaži, tālr.29284656, e-pasts: raivis.pranis@vtua.gov.lv

– Rēzekne, tālr.28395079, e-pasts: arturs.sluka@vtua.gov.lv

Augu aizsardzības līdzekļu iekārtu pārbaudes VTUA veic uzkarināmiem, piekabināmiem un pašgājēju smidzinātājiem.

Piesakoties pārbaudei, iekārtas valdītājs sniedz visu nepieciešamo informāciju par iekārtu, aizpildot Pieteikumu un nosūtot to elektroniski vai iesniedzot personīgi tuvākajā VTUA birojā. Pieteikuma formu var atrast VTUA tīmekļa vietnē www.vtua.gov.lv, sadaļā “Smidzinātāju pārbaudes” vai jautāt tuvākajā norādītajā VTUA birojā.

Lai tiktu veikta augu aizsardzības līdzekļu iekārtas pārbaudi, iekārta pirms tās vispirms ir jāsagatavo – jānomazgā un jāizskalo pati iekārta un visi ūdeni filtrējošie elementi (spiedvada filtrs, sūcvada filtrs, sekciju filtri un sprauslu filtri), iekārtas tvertne jāpiepilda ar tīru ūdeni (līdz pusei, ja iekārtas tilpums ir mazāks par 300 litriem vai vismaz ar 300 litriem).

Pārbaude, iekārtas valdītājam, dos pārliecību, ka izsmidzinātais šķidruma daudzums nepārsniedz noteikto un nerada kaitējumu videi. Ja pēc pārbaudes augu aizsardzības līdzekļa iekārta atbilst normatīvo aktu prasībām, sertifikāts (uzlīme) tiek izsniegts uz trim gadiem.

Apmaksu par augu aizsardzības līdzekļu iekārtu pārbaudi no 2017.gada 1.marta visos VTUA birojos, bet no 2017.gada 3.jūlija arī ārpus biroja sniegtajiem pakalpojumiem var veikt TIKAI ar bezskaidras naudas maksājumu (bankas karti, internetbankas maksājumu, rēķinu). Augu aizsardzības līdzekļu iekārtas pārbaude bez identifikācijas numura iekalšanas iekārtas valdītājam izmaksās 44.12 EUR, bet ar identifikācijas numura iekalšanas – 54.85 EUR. Papildu izmaksas veido norēķināšanās ar skaidru naudu vai ar maksājuma karti 0.57 EUR un transporta nodrošinājums 0.57 EUR/km (turp un atpakaļ).

Avots: VTUA