Zemnieku saeima aicina ar nodokli neaplikt lauksaimnieku subsīdijas

02/02/2016

Trešdien, 3. februārī Saeimā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā tiks izskatīti biedrības “Zemnieku saeima” (ZSA) un deputāta Edgara Putras kopīgi iesniegtie grozījumi likumā “Par uzņēmuma ienākuma nodokli”. Iesniegtais priekšlikums paredz, ka līdz 2020. gadam (ieskaitot) ar uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN) apliekamo ienākumu var samazināt attiecībā uz summām, kas izmaksātas subsīdiju veidā kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai.

ZSA uzskata, ka grozījumu veikšana ir tikai likumsakarīga, jo Latvijas lauksaimnieki jau vairākus gadus saņem zemākos tiešmaksājumus visā ES, kas pazemina Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju citu ES valstu lauksaimnieku vidū. Subsīdiju turpmāka neaplikšana ar nodokli UIN maksātājiem būtu reāls solis pretim Latvijas lauksaimniecības attīstības veicināšanai.

”No svara ir katrs eiro, ko lauksaimnieks var ieguldīt savas saimniecības attīstībā. Lai sasniegtu citu Eiropas valstu lauksaimniecības līmeni, Latvijas lauku uzņēmējiem ir nepieciešams izmantot katru iespēju, lai saimniecības padarītu konkurētspējīgākas, inovācijām bagātīgākas un videi draudzīgākas. Ar smagām problēmām pašreiz saskaras gan mūsu piena nozare, kurā ir zemākās cenas visā ES, gan graudkopība, kurā tirgus cenas ir noslīdējušas trīs pēdējo gadu zemākajā līmenī. Mēs ceram uz Saeimas deputātu sapratni, lai lauksaimniekiem, kas ir UIN maksātāji, līdzīgi kā šobrīd IIN maksātājiem, subsīdijas netiku apliktas ar nodokli,” tā situāciju komentē ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Saeimas deputāts Edgars Putra uzskata, ka grozījumi veicinātu lauksaimniecības attīstību: “Pagājušā gada nogalē Saeimā jau tika pieņemts līdzīgs lēmums – iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātāju saņemtās subsīdijas neaplikt ar nodokli. Manuprāt, ir jāturpina iesāktais un norma ir jāpiemēro arī UIN maksātājiem. Latvijas lauksaimnieku saņemtie platību maksājumi kā šobrīd, tā arī 2020. gadam pienākot, nebūs nedz ES, nedz pārējo Baltijas valstu līmenī. Lauksaimnieku atbalstu – subsīdijas, apliekot ar nodokli, vēl vairāk tiks apgrūtināti jau šobrīd sarežģījumos nonākušie lauksaimnieki.”

Atgādinām, ka pagājušā gada nogalē Saeima atbalstīja ZSA un E. Putras sagatavotās un iesniegtās izmaiņas likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kurās aicinājām noteikt, ka tiem lauksaimniekiem, kas ir IIN maksātāji, subsīdijas ar nodokli netiktu apliktas līdz 2019. gadam.

Informācijai:
Platību maksājumu vidējais Eiropas Savienības līmenis uz hektāru šobrīd ir aptuveni 256,- EUR/ha, bet Latvijas lauksaimnieki šobrīd saņem aptuveni 88,- EUR/ha. 2020. gadā labākajā gadījumā šī summa Latvijā varētu sasniegt aptuveni 132,- EUR/ha, tātad nesasniedzot pat vidējo Eiropas Savienības līmeni. Tāpat jau 2016. gadā un turpmākos gadus samazināsies pārejas posma valsts atbalsts lauksaimniecībā. Ja 2015. gadā tas sastādīja 51 miljonu EUR, tad 2016. gadā tie ir 26 miljoni EUR, bet 2017. gadā vairs tikai 1,5 miljoni EUR.