Zemnieku saeima piedalīsies starptautiskā konferencē: “Informāciju sistēmas lauksaimniecībā un mežsaimniecībā 2014”

10/09/2014

Nākamās nedēļas sākumā, no 15. līdz 17. septembrim, Latvijas Lauksaimniecības universitātes telpās (Lielā ielā 2, Jelgavā) norisināsies starptautiska konference par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) atvērto inovāciju izmantošanu lauksaimniecībā un mežsaimniecībā „Informāciju sistēmas lauksaimniecībā un mežsaimniecībā 2014” (Information Systems for Agriculture and Forestry, ISAF).

 .

ISAF ir starptautisks forums, kurā satiekas un diskutē zinātnieki un praktiķi, īpašnieki un konsultanti, politiķi un ierēdņi. Konferences uzdevums ir veicināt IKT atvērto inovāciju ieviešanu un izmantošanu lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, tādējādi paaugstinot nozaru rentabilitāti, ražīgumu un vienlaikus saudzējot apkārtējo vidi. 15.septembrī konferencē ar prezentāciju uzstāsies mūsu priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, savukārt mācību izbraukums būs uz saimniecību pie mūsu valdes locekļa un z/s “Vilciņi -1” saimnieka Arņa Burmistra Zemgalē.

 .

.

„ISAF 2014” konferencei ir iezīmēti trīs galvenie diskusiju temati: precīzā lauksaimniecība, atvērto datu izmantošana un telpiskā informācija, kā arī kosmosa tehnoloģiju pielietojums lauksaimniecībā un mežsaimniecībā (konferences programma pieejama šeit). Iespējas, ko sniedz atvērtās inovācijas, jau pašlaik tiek izmantotas, piemēram, globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS). Bet nākotnē atvērtās inovācijas var kļūt neaizstājamas tādās darbībās kā efektīva kultūraugu apsaimniekošana, augsnes stāvokļa diagnosticēšana, lauka datu vākšana, kartēšana, produkcijas izsekojamība, tehnikas pārvaldība un kontrole u.tml.

 .

Konferenci rīko Čehijas zinātnes un sabiedrības centrs (Czech Centre for Science and Society), Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Baltic Open Solutions Center, Tehnoloģiju attīstības forums, WirelessInfo, CSITA un klubs Ossiach (Club of Ossiach).

.

ISAF konferences kopš 2004.gada tradicionāli notikušas Čehijā, un sākotnēji viens no to uzdevumiem bija precīzās lauksaimniecības ieviešana un attīstīšana, ko varēja panākt, radot diskusiju vietu pētniekiem, tehnoloģiju izstrādātājiem un to lietotājiem. Konferences 2012. un 2013.gadā nebija, bet 2014.gadā to nolēma rīkot Latvijā – valstī, kurā ir attīstīta lauksaimniecība un ieinteresētība jaunajās tehnoloģijās. Turpmāk ISAF konference katru gadu tiks rīkota citā valstī.

.

Avots: Zemkopības ministrija

..