Zemnieku saeima vērtē 2019.gadu lauksaimniecībā

27/12/2019

Kā katru gadu, arī šogad biedrība “Zemnieku saeima” izvērtēja aizejošo – 2019.gadu, 9 nominācijās apkopoja gada svarīgākos notikumus lauksaimniecībā un iezīmēja nozares izaicinājumus nākamajam – 2020. gadam!

 

Gada lepnums. Esam priecīgi un gandarīti, ka šogad valstiski tika pamanīti un atzīti vairāki mūsu biedri. Par mūža ieguldījumu lauksaimniecības un tautsaimniecības attīstībā Latvijā Valsts prezidents ar Atzinības krusta IV šķiru apbalvoja un par ordeņa virsnieku iecēla “Zemnieku saeimas” dibinātāju un lauksaimnieku Jāni Dzelzkalēju. Z/s “Joži” saimnieki Guna un Gunvaldis Sproģi ieguva Latvijas Darba devēju konfederācijas gada balvu kā labākais darba devējs lauksaimniecības nozarē. SIA “Brīvzemnieki” saimniece Gunta Biteniece ieguva konkursa “Sējējs” balvu nominācijā “Gada lauku saimniecība”. z/s “Jaunozoli” saimnieks Rihards Kadirovs kļuva par Latvijas uzvarētāju Pasaules Dabas fonda rīkotajā konkursā “Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā”. Mēs esam lepni par katru “Zemnieku saeimas” biedru, kas veiksmīgi strādā, attīstās un padara mūsu valsti stiprāku!

 

Gada neraža. Vadības maiņa Lauku atbalsta dienestā. Ne katra valsts varētu atļauties pārtraukt darba attiecības ar vienu no labākajiem iestāžu vadītājiem.

 

Gada zaudējums. No šī gada lauksaimnieki nesaņem maksājumu apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi (ADSI) jeb MLA maksājumu. Pamats maksājuma apturēšanai – naudas trūkums šajā plānošanas periodā.

 

Cerība turpmākajiem gadiem. Latvijas augļi un dārzeņi vēl pārliecinošāk ieņems savu vietu Latvijas patēriņa tirgū. Programma “Augļi skolai”, brīvprātīgi saistītais atbalsts, samazinātais PVN un sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa atlaide joprojām nesekmē vietējo augļu un dārzeņu dominēšanu un pārsvaru veikalu plauktos. Ceram uz pozitīvām izmaiņām turpmākos gadus!

 

Gada aktualitāte. Šogad “Zemnieku saeimas” eksperti ļoti intensīvi strādāja gan Rīgā, gan Briselē, meklējot labākos risinājumus un cīnoties par Latvijas lauksaimnieku pozīcijām nākošajā plānošanas periodā. Eiropā pieaug diskusiju skarbums par kopējo lauksaimniecības politiku un turpinās sīvas cīņas par Eiropas naudu! Eiropas Komisijas piedāvājums nākamajiem septiņiem gadiem Latvijas lauksaimniekiem ir nepieņemams.

 

Gada sastrēgums. Lauksaimnieki visā Latvijā šogad saskārās ar izlietotā plastmasas iepakojuma vākšanas un pārstrādes problēmām.

 

Gada izaicinājums. Atrast veidu, kā sadarboties ar jauno valdību un agresīvi uzbrūkošo “zaļo vilni”, kas pieprasa mainīt ierasto saimniekošanas veidu. Mums ir jāmeklē veids, kā saglabāt līdzsvaru starp ražošanu un dabas aizsardzību.

 

Gada prieks. Pēc diviem iepriekšējiem gadiem šogad Latvijas lauksaimniekus neskāra visaptverošas dabas katastrofas. Bija sastopami lokāli dabas untumi, bet kopumā gads bija labs!

 

Gada mērķis. Lauksaimniecībā nekas nav paredzams! Lauksaimnieka ikdiena ir gan melnie, gan baltie taustiņi. Nākamā gada uzdevums lauksaimniekiem būs turpināt mācīties, uzkrāt “tauciņus” un gatavoties turpmākajiem, iespējamajiem, “liesajiem” gadiem.

 

PRESES RELĪZE_Zemnieku saeima vērtē 2019.gadu lauksaimniecībā