Rokasgrāmata lauksaimniekiem par Ilgtspējīgu skābbarības ražošanu

Šajā rokasgrāmatā galvenā uzmanība ir pievērsta liellopu audzētājiem nepieciešamās lopbarības ražošanai. Atgādināsim par laika gaitā pārbaudītiem principiem, papildinot tos ar jaunākajām atziņām, lai nodrošinātu pēc iespējas videi draudzīgāku un vienlaikus konkurētspējīgāku lopbarības ražošanu.

Skābbarības ražošana ir ilgtspējīgas un efektīvas lopkopības galvenais elements. Gan mazā ģimenes saimniecībā, gan lielā ražošanas uzņēmumā – piena lopu vai gaļas liellopu fermā – skābbarības kvalitāte tiešā veidā ietekmē dzīvnieku veselību, produktivitāti un galu galā arī saimniecības ekonomiskos rezultātus. Rokasgrāmata ir veidota, sadarbojoties kaimiņvalstīm ar senām lopbarības audzēšanas un uzglabāšanas tradīcijām. Apkopota gadu desmitiem ilga pieredze, praktiskās zināšanas un uz zinātni balstīta izpratne. Kompetentas atziņas ir snieguši Somijas, Latvijas un Igaunijas pētnieki un konsultanti, kuri pārzina dažādus klimata, augsnes un lauku saimniecību veidus.

Rokasgrāmata tika izstrādāta pārrobežu sadarbības projekta “Ilgtspējīga skābbarība” ietvaros, ko līdzfinansē INTERREG Centrālās Baltijas jūras programma 2014.–2020. gadam.