Aicinām uz diskusiju: „Lauksaimniecība un vide – kompromisus meklējot…”

29/09/2014

Otrdien, 30.septembrī, plkst.10:00 aicinām apmeklēt biedrības „Zemnieku saeima” organizēto semināru – diskusiju „Lauksaimniecība un vide – kompromisus meklējot”. Seminārā iepazīstināsim ar 5 gadu laikā paveikto īstenojot projektus „Baltic Compass” un „Baltic Compact”. Savukārt diskusijas daļā paraudzīsimies nākotnē un kopīgi meklēsim risinājumus lauksaimnieciskās ražošanas attīstībai un vides saglabāšanai Latvijā. Pasākums norisināsies Kalnciema kvartālā, Kalnciema ielā 35, Rīga.

Biedrības „Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis: „Projekts „Baltic Compact” 5 gadu laikā bija kā starta signāls ceļam uz modernu un vidi sargājošu lauksaimniecības praksi. Šajā laikā mums bija iespēja gan uzklausīt lauksaimnieku un vides pārstāvju viedokli, gan kopīgi vienoties un rast sarežģītus kompromisa lēmumus nākotnes politikas veidošanai. Esam veidojuši rekomendācijas un ieteikumus vidi saudzējušiem tehniskiem risinājumiem saimniecībās. Ja agrāk lauksaimniekiem vides prasību ievērošana likās tikai kā lieks ekonomiskais slogs, tad projekts pierādīja, ka videi draudzīga saimniekošana var atmaksāties.”

Seminārā – diskusijā tiks pārrunāti galvenie paveiktie darbi, kā, piemēram, aktualizētie inovatīvie risinājumi vides sargāšanai lauksaimniecībā, rosinātās pārmaiņas likumdošanā un politikas veidošanas principos, kā arī tiks iezīmēti risināmie agrovides jautājumi tuvākajiem gadiem. Semināra noslēgumā būs iespēja noskatīties filmu „Virmo Baltijas jūra”, kur trīs valstu lauksaimnieki iepazīstina ar savu pieredzi sekmīgas saimniekošanas un vides saudzēšanas sabalansēšanā. Kā viens no pozitīviem piemēriem filmā iekļauts stāsts par z/s „Mežacīruļi” saimniekiem Juri un Viju Cīruļiem, kuri ir šā gada konkursa „Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā” uzvarētāji.