Briselē nolemtie atbalsta pasākumi daļēji atvieglos situāciju lauksaimniecībā

10/09/2015

Zemnieku saeima, sākotnēji vērtējot pirmdien neformālajā Lauksaimniecības ministru Padomē nolemto, atzīst, ka no lēmumu pieņēmējiem gaidījām lielāku izpratni un efektīvākus risinājumus. Nosauktie atbalsta pasākumi ir nepietiekami, lai būtiski atvieglotu pašreizējo situāciju piena, gaļas un augļu, dārzeņu sektorā.

Pasākumi, kas palīdzēs kaut nedaudz stabilizēt saimniecību naudas plūsmas, piemēram – sagaidāmais atbalsts piena nozarei 420 miljonu apmērā un ātrāka tiešmaksājumu un Lauku attīstības plāna platību maksājumu izmaksa, ir apsveicami.

„Ir labi, ka pirmdienas sanāksme ir devusi redzamu rezultātu, jo iepriekš Eiropas Komisijas nostādne lika domāt, ka problēmas sektorā netiek saskatītas. Taču  jāatzīst, ka liela vilšanās ir sagaidīta piena sektorā. Par šogad pārsniegto piena kvotu lauksaimnieki soda naudās ir samaksājuši teju 900 mlj. Eur. Nozare rēķinājās ar pilnīgu šo līdzekļu atgriešanu, kamēr lēmums tika pieņemts tikai par 420 milj. atbalstu! Domāju, ka tuvākajos mēnešos zemnieku protesti ES nepieklusīs, ” notikušo komentē ZSA valdes priekšsēdētāja vietniece M. Dzelzkalēja.

Jau ilgstoši Latvijas un pārējo Baltijas valstu piena lopkopēji pieprasīja pārskatīt piena intervences cenu, kura nav mainīta jau kopš 2008. gada. Ir gandarījums, ka beidzot ES Padome ir apsvērusi iespēju palielināt piena intervences cenu, kas nodrošinātu piena iepirkuma cenas paaugstināšanos. Mēs uzskatām, ka intervences cena nedrīkst būt būtiski zemāka par piena ražošanas izmaksām. Pozitīvi vērtējam arī to, ka EK piešķirs papildus līdzekļus jaunu tirgu meklēšanas pasākumos, ceram, ka tiks gādāts arī par birokrātisko šķēršļu mazināšanu šo instrumentu izmantošanai.

Diemžēl nav pieņemts lēmums par atbalstu liellopu, cūku un piena produktu eksporta apdrošināšanai, kas palīdzētu mazināt riskus, apgūstot jaunus tirgus. Piedāvāto risinājumu sarakstā pārāk maza uzmanība ir pievērsta liellopu un cūkgaļas sektora problēmu risināšanai.

Detalizētāka informācija par līdzekļu sadali būs zināma nākošajā nedēļā. Novēlam Zemkopības ministrijas ierēdņiem veiksmi un izturību tālākajās sarunās, aizstāvot mūsu valsts intereses!