Elektroniska informēšana par govs un kazas piena ražību un eksterjeru

05/01/2016

5. janvārī valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus par slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības kārtību. Jaunā kārtība paredz ieviest elektroniskās informācijas ievades sistēmu, izmantojot jauno pārraudzības programmas versiju „CILDA” piena un gaļas pārraudzībai.

Noteikumu projekta sagatavošanas mērķis ir noteikt slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības kārtību. Jaunie noteikumi paredz, ka turpmāk pārraugs kontroles datu reģistrēšanas dokumentu (pārraudzības uzdevumu) varēs izveidot un saņemt pats Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē. Pēc pārraudzības darba veikšanas pārraugam būs iespēja paziņot pārraudzības datus tāpat kā līdz šīm papīra formā vai arī elektroniski CSV datu tabulas formā.

Līdz šim pārraudzības uzdevumu no LDC varēja saņemt tikai papīra formā. Arī kontroles datus LDC varēja nosūtīt tikai papīra formā, jo nebija izstrādāta programmatūra attiecīgo datu tiešai elektroniskai pievienošanai datubāzei.

Atbilstoši pārraudzības plānā noteiktajam kontroles datu apstrādes rezultātus un pārraudzības uzdevumu no LDC var saņemt pārraugs vai ganāmpulka īpašnieks. Noteikumu projekts paredz, ka turpmāk pārraugs sadarbībā ar ganāmpulka īpašnieku varēs izvēlēties gan pārraudzības uzdevuma saņemšanas veidu, gan arī pārraudzības datu reģistrēšanas veidu.

Plānots, ka datu paziņošanai, izmantojot elektroniskās paziņošanas sistēmu, tiks samazināta papīra dokumentu aprite, kā arī tiks atvieglota kompetento iestāžu darbība.

Jaunie noteikumi aizstās šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta (MK) 2011. gada 5. jūlija noteikumus Nr. 547 “Slaucamo govju un piena šķirņu kazu pārraudzības kārtība”.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” mājaslapā www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par MK noteikumu projektu “Slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības kārtība” pieejama MK mājaslapā.

______________

Informāciju sagatavoja:
Viktorija Kalniņa
ZM Sabiedrisko attiecību speciāliste