Piena lopkopības eksperti meklēs risinājumus sarežģītajai situācijai nozarē 

03/02/2015

Lai meklētu risinājumus un veidotu rīcības plānu, kā piena ražotājiem izdzīvot šajā sarežģītajā situācijā, trešdien, 4.februārī, Zemkopības ministrijā tiksies biedrības „Zemnieku saeima” piena lopkopības eksperti.

Biedrības „Zemnieku saeima” valdes locekle un z/s „Robežnieki” saimniece Ieva Alpa – Eizenberga: „Situācija piena nozarē nav uzlabojusies un joprojām dzirdam par piena iepirkuma cenu pazemināšanos. Kopš februāra sākuma, Latgalē un Vidzemes austrumos cenas ir kritušās pat par četriem eiro centiem par piena kilogramu. Mēs vairāk nedrīkstam paļauties, ka kāds situāciju uzlabos mūsu vietā, tādēļ trešdien tiksimies gan ar valsts iestāžu pārstāvjiem, kas iepazīstinās ar pašreizējo situāciju piena nozarē, gan kopā ar pārējiem piena lopkopības ekspertiem izstrādāsim turpmāko rīcības plānu situācijas uzlabošanai.”

Biedrības „Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietnieks un z/s „Mežacīruļi” saimnieks Juris Cīrulis: „No dienas uz dienu situācija piena ražotājiem kļūst arvien ļaunāka. Mēs neviens nevaram prognozēt, kad krīze beigsies un situācija uzlabosies, un kādi pēkšņi pavērsieni gaidāmi pēc piena kvotu sistēmas beigām. Tādēļ šobrīd mūsu mērķis ir veidot piena nozares ekspertu darba grupu, kas būtu orientēta uz operatīvu situācijas analīzi un rīcību. Darba grupā aicināsim piena ražotājus, kuri regulāri, beztermiņa periodā varētu sniegt situācijas izvērtējumu no katra reģiona un izstrādātu pamatotus priekšlikumus situācijas uzlabošanai.”

Pasākuma pirmajā daļā Zemkopības ministrijas pārstāvji klātesošos iepazīstinās ar piena tirgus attīstības tendencēm un plānoto valsts un Eiropas Savienības atbalstu 2015.gadā, savukārt pārstāvji no Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta informēs gan par piena iepirkuma cenām un pārdošanas cenu atšķirību, gan piena ražošanas saimniecību izdzīvošanas iespējām. Tāpat Lauksaimniecības datu centra vadība sniegs skaidrojumu par soda naudas aprēķināšanu par piena kvotas pārsniegšanu.

Pasākuma otrajā daļā klātesošie apspriedīs turpmākās darbības rīcības plānu.

Atgādinām, ka situācija piena nozarē  joprojām ir sarežģīta. 2015.gads daudziem ir atnācis ar piena iepirkuma cenas samazināšanos, kā arī soda naudas maksas draudiem par pārsniegto piena kvotu. Turklāt, šobrīd neviens no piena pircējiem nevar skaidri pateikt, vai šim piena iepirkuma cenas samazinājumam drīz nesekos nākošais.

Relīze: PRes_Zemnieku saeimas piena lopkopības eksperti meklēs risinājumus sarežģītajai situācijai nozarē