Saeima atbalsta subsīdiju neaplikšanu ar nodokli

04/02/2016

Ceturtdien, 4. februārī Saeimā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vienbalsīgi atbalstīja biedrības “Zemnieku saeima” (ZSA) un deputāta Edgara Putras kopīgi iesniegtos grozījumus likumā “Par uzņēmuma ienākuma nodokli”. Pieņemtie grozījumi paredz, ka arī 2017. un 2018. gadā lauksaimniekiem piešķirtās subsīdijas – valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, netiks apliktas ar uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN).

ZSA atzinīgi vērtē Saeimas lēmumu atbalstīt Latvijas lauksaimniekus. Saeimas sapratne un pretimnākšana Latvijas lauksaimniekiem šajā jautājumā ir ļoti svarīga. Zemākie tiešmaksājumi visā ES pazemina Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju citu ES valstu lauksaimnieku vidū. Subsīdiju turpmāka neaplikšana ar nodokli UIN maksātājiem ir reāls solis pretim Latvijas lauksaimniecības attīstības veicināšanai.

Atgādinām, ka pagājušā gada nogalē Saeima atbalstīja ZSA un E. Putras sagatavotās un iesniegtās izmaiņas likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kurās aicinājām noteikt, ka tiem lauksaimniekiem, kas ir IIN maksātāji, 2017. un 2018. gadā lauksaimniekiem piešķirtās subsīdijas ar nodokli apliktas netiek.

Iespēja iepazīties ar sēdes laikā izskatīto informāciju, kā arī ZSA iesniegto priekšlikumu:
http://titania.saeima.lv/LIVS12/saeimalivs12.nsf/webSasaiste?OpenView&restricttocategory=468/Lp12

Informācijai:
Platību maksājumu vidējais Eiropas Savienības līmenis uz hektāru šobrīd ir aptuveni 256,- EUR/ha, bet Latvijas lauksaimnieki šobrīd saņem aptuveni 88,- EUR/ha. 2020. gadā labākajā gadījumā šī summa Latvijā varētu sasniegt aptuveni 132,- EUR/ha, tātad nesasniedzot pat vidējo Eiropas Savienības līmeni. Tāpat jau 2016. gadā un turpmākos gadus samazināsies pārejas posma valsts atbalsts lauksaimniecībā. Ja 2015. gadā tas sastādīja 51 miljonu EUR, tad 2016. gadā tie ir 26 miljoni EUR, bet 2017. gadā vairs tikai 1,5 miljoni EUR.