Sējumu apdrošināšana pie VH Latvija pagarināta līdz 30.novembrim!

08/11/2021

MĒS APDROŠINĀMIES PIE VH LATVIJA!

Lauksaimnieku savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvs VEREINIGTE HAGEL (VH Latvija) ienāca Latvijā 2012. gadā un vietējā tirgū to pārstāv LATRAPS.

 

VEREINIGTE HAGEL ir vadošais lauksaimnieku savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvs Eiropā un piedāvā labākos noteikumus sējumu apdrošināšanai. Tikai pēdējā gada laikā zemniekiem izmaksāti vairāk kā 2,6 milj. EUR un pēdējos divos gados ap 6 milj. EUR.

 

Esam uzrunājuši lauksaimniekus, kas ilggadīgi apdrošina sējumus pie VH Latvija, dalīties savā apdrošināšanās pieredzē, lauksaimnieki mums atklāj iemeslus un ieguvumus kāpēc apdrošināties pie mums.

 

Elvis Lazdiņš  – LATVIJAS GRAUDS, SIA īpašnieks, VH Latvija biedru pārstāvis, neatkarīgs zaudējumu izvērtēšanas eksperts.

 

Apdrošinu sējumus no pirmās dienas, kopš sava lauksaimniecības uzņēmuma dibināšanas, arī otrs ģimenes uzņēmums z/s “Lazdiņi”, apdrošinās VH  Latvija kopš šis pakalpojums tika ieviests LATRAPS klāstā. Kā LATRAPS Biedrs esmu lojāls uzņēmuma vērtībām un uzticos nozares speciālistiem, kas piedāvā labākos nosacījumus. Saimniecībai svarīgie risku segumi VH ir pieejami. Sadarbība ir ilgstoša un pozitīva. Nav iemeslu meklēt citu sadarbības partneri.

 

Saņemtās atlīdzības zaudējumu gadījumā ir palīdzējušas saglabāt finansiālu stabilitāti. Sajūta, kad redzi, ka rapša lauks ir krusas izkults un ka kvieši ir norullēti gar zemi ir šausmīga, taču sirdsmiers, kas pārņem apdrošinoties ir neaprakstāms, jo zini, ka tas neietekmēs naudas plūsmu. iesaku apdrošinot izvēlēties adekvātas hektārvērtības, lai pie gadījumu iestāšanās nebūtu rūgtuma sajūta.

 

Kā praktizējošs lauksaimnieks, kas ir arī  sējumu zaudējumu izvērtēšanas eksperts saprotu otru lauksaimnieku, jo apzinos, cik daudz laiks un darbs ir veltīts, lai izaudzētu kultūraugus. Protams, redzētie zaudējumu apmēri ar uzviju pārliecina par pieņemtā lēmuma – apdrošināties – pareizību.

 

Lai mums izdodās!

 

Oskars Balodis – zs ”Azaidi” saimnieka dēls (lauksaimnieks 2.paaudzē), LLKC augkopības nodaļas vadītājs, neatkarīgs zaudējumu izvērtēšanas eksperts.

 

Jāsaka, ka kopš saimniecības pastāvēšanas sākuma lauki dažādu laikapstākļu ietekmē bieži vien cieta un bija gadi, kad, piemēram, krusa un lietusgāzes izsita pusi rapša ražas. Bijām priecīgi, kad parādījās iespēja nodrošināties pret šiem riskiem – apdrošinoties, turklāt pie uzticama apdrošinātāja. Pie VH Latvija apdrošinām sējumus no pirmās dienas, kopš pakalpojums pieejams Latvijā. Par to milzīgs paldies LATRAPS, kas padarīja sējumu apdrošināšanu iespējamu Latvijā. VH Latvija ir uzticama kompānija, kas ciena saimniekus un saistības ar viņiem.

 

Rapsis saimniecībā ir finansiāli ienesīgākā kultūra un ar rapša nopelnīto rēķināmies – tas nozīmē, ka jebkuri riski, kas rapša laukā iestājas var būtiski ietekmēt saimniecības finansiālo situāciju. 2013./2014. gada bargā ziema šim apgalvojumam bija labs pierādījums. Pēc tās arī lēmām par ziemāju apdrošināšanu. Kaut arī ziemas kļūst arvien siltākas, tomēr tas var maldināt. Klimata pārmaiņas tieši ar to ir raksturīgas, ka ļoti siltas ziemas mīsies ar bargām, tāpēc apdrošinām, lai varam mierīgi baudīt ziemu, lai kāda tā arī būtu. Par laimi ļoti lieli zaudējumi mums nav bijuši, bet apdrošinātājus nākas saukt gandrīz katru gadu. Drošība plānojot ienākumus ir lielākais finansiālais ieguvums.

 

Kā neatkarīgs zaudējumu izvērtēšanas eksperts VH Latvija darbojos kopš pirmās dienas. Gandrīz 10 gados ir uzkrājusies milzīga pieredze. Esmu redzējis briesmu ainas, ko nodara laikapstākļi sējumos, bet tajā pašā laikā mieru saimniekos, kas apdrošinājušies. Turklāt izsaukumos runājot ar saimniekiem tie ātri saprot, ka neesi kaut kāds ‘speciālists ’no malas, bet zemnieks, kas ļauj atrast kopīgu valodu un iejusties otra ādā.

 

Pirms, katrs izlemj apdrošināt laukus vai neapdrošināt, iesaku aprunāties ar tiem saimniekiem, kas to dara, izvērtēt apdrošinātāja piedāvājumus un tikai tad pieņemt lēmumu.

 

Daudzi saimnieki rēķina, cik es iegūšu no apdrošināšanas, bet mūsu saimniecība rēķina – cik mēs nezaudēsim apdrošinoties.

 

Artūrs Tjušs – z/s ”Meža Grumuži” īpašnieks 

 

Var teikt, ka pie VH Latvija apdrošinu sējumus no pirmās dienas, galvenokārt tāpēc, ka uzticos LATRAPS komandai.

 

Saimniecības polisē regulāri tiek iekļauti arī ziemošanas risks, jo vislabākās ražas var iegūt no ziemājiem, rudenī tajos tiek ieguldīti ievērojami resursi. Lai nezaudētu ieguldītos līdzekļus vienīgais risinājums ir apdrošināšana. Vēl viens iemesls, ko aicinu apdomāt ikvienam, kas šaubās vai apdrošināties – mainīgos pārziemošanas apstākļus nevar ietekmēt.

 

Arī valsts atbalstam ir ļoti liela nozīme. Pirmkārt jau tas iedrošina apdrošināties.

 

Kopš sāku saimniekot, reti ir bijis gads bez pārsteigumiem. Līdz ar to, kopš sāku apdrošināt savus sējumus, es jūtos drošāk par saistību izpildi piegādātājiem un kreditoriem. Vēl viens būtisks arguments par labu apdrošināšanai ir tas, ka to pozitīvi vērtē kredītiestādes pie aizdevumu izsniegšanas.

 

Aivis Aizsilnieks – Palsa, SIA valdes loceklis 

 

Apdrošinu sējumos kopš 2013. gada. Apdrošināšana man ir segums zināmam riskam. Manuprāt, šis ir labs produkts, kuru vajadzētu izmantot visiem, lai nebūtu jāvēršas pie valdības krīzes situācijās. VH izvēlējos, jo man bija pārliecība, ka LATRAPS klātbūtne nodrošina to, ka apdrošinātājs izprot lauksaimniecību, un man nebūs uz savas saimniecības rēķina jāizglīto apdrošinātājs, kā arī nebūs jātērē administratīvais resurss, cīnoties par atlīdzību brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums.

 

Ziemāji mums ir svarīgi ne tikai no ražas potenciāla viedokļa, bet arī no saimniecībā veicamo darbu apjoma sadalījuma, jo ziemāji būtiski atvieglo pavasarī veicamo darbu apjomu. Atrodamies Ziemeļvidzemes reģionā, kurā raksturīgas garākas un izteiktākas ziemas. Ņemot vērā arī mūsu dažādās augsnes, neprognozējamos laika apstākļos, situācija laukos augu pārziemošanai var būt kritiska. Ziemošanas risku apdrošināšana mūsu situācijā ir vērtīgākais apdrošināšanas produkts.

 

Ir saņemta atlīdzība par nepārziemojušiem sējumiem, par krusas postījumiem, kas noteikti ir kompensējis negūto ražu un daļu no izmaksām, ļaujot uzlabot finanšu situāciju. Vēlos izcelt, ka tiklīdz ir iestājies apdrošināšanas gadījums, tad visas turpmākās darbības līdz naudas ieskaitīšanai kontā norit ļoti ātri un viegli – eksperta ierašanās un situācijas izvērtēšana, dokumentu noformēšana, u.c. darbības no saimniecības neprasa praktiski nekādu iesaisti, šis process VH Latvija sadarbībā ar LATRAPS ir labi atstrādāts.

 

Redzot bilanci pēc 9 gadu sadarbības ar VH Latvija, nākas atzīt, ka valsts atbalsts ir ļoti būtisks. Šobrīd saimniecības izvēlētājiem riskiem apdrošināšanas prēmija ziemas rapsim ir ap 60 EUR/ha, ziemāju labībām ap 20 EUR/ha, vasarājiem ap 5 EUR/ha.

 

Es uz apdrošināšanu lauksaimnieciskajā ražošanā skatos tāpat, kā uz KASKO apdrošināšanu automašīnai – tās ir izmaksas, ar kurām jārēķinās, lai būtu kaut nedaudz labāk aizsargāts stundā X. Jo vairāk lauksaimnieki apdrošinās savus laukus, jo lētāka kļūs polise.

 

Sējumu apdrošināšanas periods rudenī pagarināta līdz 30.11.2021.

Iesniegumus iespējams iesniegt elektroniski ŠEIT, kā arī klātienē, visos LATRAPS birojos.

Plašāku informāciju par sējumu apdrošināšanas produktiem un to nosacījumiem iegūsiet pie saviem LATRAPS agronomiem vai LATRAPS sējumu apdrošināšanas pārstāvjiem:

LATRAPS Sējumu apdrošināšanas speciālists:

Jānis Pētersons

tālrunis:  +371 29506979

e-pasts: janis.petersons@latraps.lv

LATRAPS Sējumu apdrošināšanas vadītāja Vita Baumane

tālrunis:  +371 26160545

e-pasts: vita@latraps.com.