Zemnieku saeimas kongresā lauksaimnieki ar Zemkopības ministru spriedīs par darbaspēka pieejamību laukos un lauksaimniecības politiku pēc 2020.gada

06/03/2019

Piektdien, 8.martā Bulduru Dārzkopības vidusskolā notiks ikgadējais biedrības „Zemnieku saeima” kongress – konference. Kongresā piedalīsies arī Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, lai kopā ar lauksaimniekiem diskutētu par  kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2020.gada un darbaspēka nodrošinājumu reģionos.

 

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Lauksaimniekiem šobrīd ir svarīgi sekojoši jautājumi – kopējā lauksaimniecības politika un konkurētspēja pēc 2020.gada, kā arī darbaspēka nodrošinājums reģionos. Latvijas lauksaimniekiem priekšā ir ļoti aktīvs Latvijas interešu aizstāvības gads. Mēs ceram, ka valsts un nevalstiskās struktūras spēs veiksmīgi sadarboties, lai nākamajā plānošanas periodā Latvija saņemtu nediskriminējošu ES finansējumu, kas ļautu valsts tautsaimniecībai un dzīves līmenim kopumā tuvoties ES vidējam līmenim.

Tuvojoties sezonai, lauksaimniecībā arvien asāk parādās problēmas, kas saistītas ar darbaspēku. Un es šeit nedomāju tikai fiziski darbaspēka pieejamību, bet arī tā prasmes, motivāciju strādāt, mobilitāti. Daļa lauksaimnieku saimniecībās ievieš modernās tehnoloģijas, kas daļēji var aizstāt darbinieku, bet ne visi tās var atļauties un joprojām ir virkne nozares, kur darbaspēks ir nepieciešams. Tādēļ ar ministru pārrunāsim, ko lauksaimnieki un valsts var darīt, lai nodarbinātību reģionos stabilizētu?”

 

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Lauksaimniecības un mežkopības nozares ir Latvijas eksporta mugurkauls. Tādēļ ir būtiski atbalstīt un stiprināt šīs nozares, lai tās arvien augtu un attīstītos. Viens no būtiskākajiem punktiem nozaru attīstībā ir darbaspēka kvalitāte, kā arī tā pieejamība, it sevišķi reģionos. Vēl pērnā gada pētījums norāda, ka aptuveni 76% no visiem lauksaimniecības nozarē nodarbinātajiem nemaz nesaņem atalgojumu. Jāsaka, ka tajā skaitā iekļaujama arī ģimenes locekļu nodarbināšana – gan vecāku, gan bērnu. Turklāt, neskatoties uz to, ka produktivitātes līmenis var būt audzis, bezdarbs reģionos vēl aizvien pieaug. Tās ir problēmas, kas ir savstarpēji saistītas un ir risināmas ar lauksaimniecības nozares popularizēšanu jauniešu vidū – ir jānodrošina pieejama un kvalitatīva augstākā izglītība, kā arī budžeta vietas. Jāpadara šī nozare pievilcīga jauniešu acīs, lai viņi izvēlētos savu dzīvi un arodu saistīt tieši ar lauksaimniecības nozarēm. Jāstrādā arī pie atalgojuma vidējā līmeņa paaugstināšanas nozarē, lai aizbraukušie tautieši atgrieztos mājās. Tur, kur ir darbs, būs arī iedzīvotāji!”

 

Dalībnieku reģistrācija no plkst. 09:00

„Zemnieku saeimas” kongresa atklāšana, valdes vēlēšanas  plkst. 10:00

“Zemnieku saeimas” biedru diskusija ar Zemkopības ministru un Ekonomikas ministru plkst.13:30

„Zemnieku saeimas” konference «IT risinājumi – nākotnes iespējas un izaicinājumi nozarē» plkst. 14:30

Kongresa noslēgums plkst.15:30

 

Kongresā piedalīties aicināti arī masu mediju pārstāvji. Lai pieteiktos, aicinām sazināties ar ZSA sabiedrisko attiecību speciālisti Līvu Norkārkli t. 29237221 vai e-pasts: liva@zemniekusaeima.lv

 

PRes_Zemnieku saeimas kongresā spriedīs par lauksaimniecības politiku un darbaspēka nodrošinājumu reģionos

 

DARBA KĀRTĪBA