BreedExpo projekta brauciens uz Somiju

16/08/2021

No 11. augusta līdz 13. augustam projekta BreedExpo ietvaros Maira Dzelzkalēja-Burmistre, Raimonds Jakovickis, Inga Bērziņa un Sandis Liepa pieredzes apmaiņas braucienā viesojās Somijā, lai gūtu pieredzi ar somu liellopu audzēšanu.

 

11.augustā Somijas pilsētā Vihti Zemnieku saeimas pārstāvji viesojās Yara Kotkaniemi pētniecības centrā, kurā Yara speciālisti iepazīstināja ar savu pieredzi un pētījuma rezultātiem zālāju kvalitātes uzlabošanā, izmantojot sabalansētas slāpekļa, fosfora un kālija devas. Kā arī viesojāmies kooperatīvā “VikingGenetics”, kurā iepazināmies ar Somijas liellopu audzēšanas programmām un iespējamo vaislas buļļu izlases kritērijiem.

 

12.augustā ZSA pārstāvji viesojās Somijas Dabas resursu institūtā “Luke”, kas veicina bioekonomiku un dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Vizītes laikā iepazināmies ar institūta vaislas dzīvnieku atlases metodēm, pētījumiem piena liellopu audzēšanā un gaļas liellopu genoma novērtējumu. Turpinot vizīti Somijā, paviesojāmies arī lauksaimniecības muzejā “Sarka”, kas daudzpusīgā un interesantā veidā ataino Somijas lauksaimniecības vēsturi.

 

13.augustā ievērojot visus biodrošības pasākumus, BreedExpo darba grupā viesojāmies somu ģimenes saimniecībās, kurās audzē piena un gaļas liellopus. Piena liellopu saimniecībā “Lähteenmäki” audzē aptuveni 200 liellopus, un īpašnieki piekopj ilgtspējīgu saimniekošanu. Saimniecībā daļu kūtsmēslus pārvērš biogāzē, ko tālāk izmanto siltumenerģijā, bet pārējos kūtsmēslus pārvērš augsnes bagātinātājā un lieto kā otrreizējos pakaišus liellopu novietnēs.

 

Savukārt gaļas liellopu saimniecībā “Inkere Estate” tiek audzēti aptuveni 400 liellopi, kuru vidū bija redzami vienīgi Herefordas un Angus šķirnes pārstāvji. Saimniecībā bija vērojami augsti labturības standarti, kā rezultātā dzīvniekiem ir ļoti laba veselība, kas, savukārt, samazina veterinārās izmaksas. Noslēgumā Somijas lielākais piena pārstrādes uzņēmuma “Valio” pārstāvji iepazīstināja ar cenu politiku piena iepirkumos, lai regulētu piena ražošanas apjomus, kā arī ar piena liellopu audzēšanas lomu piena kvalitātē.

 

PREZENTĀCIJA: Faba – Dairy and Beef Breeding In Finland

 

PREZENTĀCIJA: VikingGenetics – innovative breeding

 

PREZENTĀCIJA: Luke – Genomic evaluation of Finnish beef cattle