“Zemnieku saeima”: Baltkrievijas un Krievijas produktu imports jāaizliedz pilnībā

08/05/2024

Biedrība “Zemnieku saeima” atzinīgi vērtē valdības pieņemtos grozījumus Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kas daļēji aizliedz patēriņam Latvijā ievest lauksaimniecības un lopbarības produktus no Krievijas un Baltkrievijas. Tomēr šis aizliegums nav pilnīgs un netiek risināta problēma ar visa veida Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības, lopbarības, un pārtikas produktiem kopumā, tāpēc “Zemnieku saeima” aicina veikt papildus grozījumus lauksaimniecības un lauku attīstības likumā.

 

“Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Lai gan šobrīd Eiropas Savienības (ES) izskata iespēju paaugstināt muitas nodokļus lauksaimniecības produktiem no Krievijas un Baltkrievijas, tomēr tas tikai daļēji risina agresorvalstu produkcijas nonākšanu ES. Importa aizliegums jāattiecina ne tikai uz atsevišķiem Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības un lopbarības produktiem, bet uz visa veida lopbarības izejvielām, kā arī uz pārtikas produktiem kopumā. Jāaizliedz Krievijas un Baltkrievijas produktu imports arī no citām ES valstīm.”

 

Lauksaimniecības produktu importa aizliegums šobrīd neattiecas uz melasi, cukurbiešu graizījumiem, saulespuķu spraukumiem un citiem produktiem.

 

Zemkopības ministrijas dati liecina, ka pagājušā gada pirmajos 10 mēnešos Krievijas lauksaimniecības un lopbarības produktu imports Latvijā veidoja 280 miljonus eiro. Kopumā 90 procentus no kopējā Krievijas lauksaimniecības produktu importa Latvijā veidoja četras produktu grupas: lopbarība, graudaugi, zirņi, rapšu eļļa.

 

Papildu informācija:

E-pasts: mediji@zemniekusaeima.lv

Telefona nr.: +371 27208966