Aicina ceļmalas vasarā saglabāt ziedošas

06/06/2024

Biedrība “Zemnieku saeima” un Latvijas Dabas fonds aicina lauksaimniekus, pašvaldības un autoceļu uzturētājus izvērtēt nepieciešamību pļaut ceļmalas biežāk nekā divas reizes vasarā. Ziedošu ceļmalu saglabāšana ir labvēlīga dabas daudzveidībai, kura šobrīd arī Latvijā arvien vairāk samazinās.

 

Biedrības “Zemnieku saeima” valdes locekle Maira Dzelzkalēja-Burmistre: “Reti kur Eiropā vēl ar tādu entuziasmu kā Latvijā tiek nopļauti augi ceļmalās, atstājot vasarā gar ceļiem saulē izdegušas joslas. Pārmērīga pļaušana, nenāk par labu ne ceļmalas izskatam, ne dabai. Ceļmalas vasarā jāsaglabā ziedošas. Lai tās būtu sakoptas un lai vienlaikus nodrošinātu dabas daudzveidības saglabāšanu, pietiek pļaušanu veikt divas reizes sezonā. Turklāt, tuvojoties Jāņiem, skaisti ziedošas ceļmalas būs arī laba dāvana visiem jāņuzāļu lasītājiem.”

 

“Ceļmalas, grāvmalas, mežmalas ir ļoti nozīmīgi sugu izplatīšanās koridori. To loma palielinās ainavā, kurā dabiskie biotopi ir izteikti safragmentēti. Nereti tieši ceļmalās būs lielāka sugu daudzveidība, nekā tai piegulošajos laukos, jo tās ir sugu patvēruma vietas. Tāpēc visas “malas” ir būtiskas, lai saglabātos mūsu savvaļas sugu daudzveidība,” saka Latvijas Dabas fonda eksperte Rūta Sniedze-Kretalova. Latvijas Dabas fonds mudina apdomāt pļaušanas nepieciešamību, sevišķi vasaras karstumā, kad augi pēc nopļaušanas var iet bojā un neataugt. Tas attiecināms ne tikai uz ceļmalām, bet arī uz pilsētu teritorijām.

 

Citviet Eiropā ceļmalās tiek saglabātas dabīgo ziedošo augu joslas, kas priecē ar savu krāšņumu un dod būtisku pienesumu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Augu daudzveidība ir nozīmīga kukaiņu daudzveidības saglabāšanai, līdz ar to apputeksnētājiem, tāpat arī putniem un citām dzīvajām radībām.

 

Ceļmalas un grāvjus jāpļauj ne biežāk kā divas reizes sezonā – krāšņi ziedošas ceļmalas vēlams pļaut pēc vasaras Saulgriežiem un septembrī – veģetācijas sezonas beigās, lai neveidotos kūla. Tas ziedošajiem augiem ļauj izsēt savas sēklas un pavairoties. Pēc pļaušanas zāles atgriezumi no ceļmalām ir jāsavāc. Savukārt, ceļmalās, kurās izplatīti invazīvie augi – lupīnas, zeltslotiņas, puķu spriganes – ļoti svarīgi nopļaut pirms šo augu ziedēšanas, lai tie neizplatītos jaunās teritorijās.

 

“Zemnieku saeima” aicina lauksaimniekus, pašvaldības un valsts autoceļu uzturētāju nepārspīlēt ar ceļmalu pļaušanu vietās, kur neaug invazīvo sugu augi un kur tas nerada apdraudējumu satiksmei.

 

Papildu informācija:

“Zemnieku saeima”

E-pasts: mediji@zemniekusaeima.lv

Telefona nr.: 27208966

 

Latvijas Dabas fonds

E-pasts: liene.brizga@ldf.lv

Telefona nr.: 29110527