Informācijas diena par ilgtspējīgu skābbarības ražošanu ar lauka apmeklējumu Tartu

Piektdien, 2025. gada 12. septembrī, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātē Tartu un Rõhu izmēģinājumu stacijā notiks informācijas diena par ilgtspējīgu skābbarības ražošanu.
Pasākums, kas tiek organizēts kā daļa no ES Kohēzijas politikas Interreg Centrālās Baltijas jūras līdzfinansētā pārrobežu projekta “Ilgtspējīga skābbarība”, demonstrēs jaunākos pētījumus par kukurūzas un zāles skābbarības ražošanu — sākot no videi draudzīgām kukurūzas mēslošanas metodēm līdz inovatīviem zālāju sēklu maisījumiem, kas izstrādāti pēc jauniem principiem. Tiks iepazīstināts arī ar nesen pabeigto skābbarības ražošanas rokasgrāmatu.
Ilgtspējīga skābbarība Interreg Centrālās Baltijas jūras programma ir noteikusi par stratēģiski nozīmīgu darbību. Tas nozīmē, ka projekts sniedz būtisku ieguldījumu šīs Interreg programmas mērķu sasniegšanā, veicinot izpratni par ES ieguldījumu lauksaimniecībā un lauku attīstībā, kā arī izceļot skābbarības ražošanas starpnozaru raksturu, kur sadarbība starp valstīm ir izdevīga, lai atrastu inovatīvus risinājumus kopīgām problēmām. Pasākuma programma apvieno lauksaimniekus, pētniekus, lauksaimniecības tehnikas tirgotājus un nozaru speciālistus.
Dienas laikā notiks seminārs, tiks apmeklēti eksperimentālie lauki un prezentētas jaunākās lauksaimniecības tehnoloģijas, tostarp lauksaimniecības robota un drona demonstrācijas. Dalībnieki varēs apskatīt arī jaunas vircas iesmidzināšanas iekārtas, zālāju augsnes irdinātāju, zālāju virskārtas uzsējēju, skābbarības piedevu dozatoru un citus instrumentus.
“Ilgtspējīgas skābbarības projekts ir labs piemērs tam, kā zinātnē balstīti risinājumi un starptautiskā sadarbība var stiprināt gan lauksaimniecības konkurētspēju, gan videi draudzīgu ražošanu,” sacīja Silja Lehtpuu, Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras Starptautisko projektu vadītāja. “Informatīvās dienas mērķis ir sniegt lauksaimniekiem jaunas zināšanas gan no Igaunijas, gan kaimiņvalstīm, ko viņi var izmantot, lai uzlabotu savu lopbarības bāzi.”
“Ilgtspējīgas skābbarības projekts parāda patieso Eiropas pievienoto vērtību: apvienojot lauksaimniekus, pētniekus un konsultantus pāri robežām, Eiropas Savienība palīdz pārvērst kopīgas problēmas praktiskos risinājumos, kas aizsargā Baltijas jūru, stiprina saimniecību konkurētspēju un atbalsta ES Zaļā kursa mērķus.” SƗawomir Tokarski, Eiropas teritoriālās sadarbības, makroreģionu, Interreg un programmu ieviešanas direktors DG REGIO, Eiropas Komisijā
Dienas galvenās aktivitātes:
● Seminārs par ilgtspējīgu skābbarības ražošanu
● Lauka apmeklējumi Rõhu izmēģinājumu stacijā (kukurūzas mēslošanas izmēģinājums lizimetra laukā, zālāju maisījumu izmēģinājumi, graudu kukurūza u.c.)
● Jaunās skābbarības ražošanas rokasgrāmatas prezentācija
● Lauksaimniecības tehnikas demonstrācijas
Pasākumā piedalīsies arī Interreg Centrālās Baltijas jūras programmas un Eiropas Komisijas pārstāvji. Pasākumā būs klāt fotogrāfs un videooperators; būs iespējamas intervijas ar organizatoriem un ekspertiem. Vairāk informācijas: Angļu valodā: Ilgtspējīgas skābbarības seminārs un lauka diena (OSI pasākums) – Centrālā Baltijas jūra
Par projektu: Informācijas diena ir daļa no starptautiskā projekta “Ilgtspējīga skābbarība”, kura mērķis ir uzlabot pārrobežu sadarbību un veicināt ilgtspējīgus risinājumus Baltijas jūras reģionā. Projekts koncentrējas uz skābbarības ražošanas efektivitāti un vides ilgtspējību, nodrošinot lauksaimniekiem uz pētījumiem balstītas zināšanas un praktiskus rīkus lopbarības kvalitātes uzlabošanai, vienlaikus samazinot ietekmi uz vidi.
Ar kopējo budžetu 2,1 miljona eiro apmērā (no kuriem 1,67 miljoni eiro ir ES līdzfinansējums no Interreg Centrālās Baltijas jūras programmas 2021.–2027. gadam), šī ir pirmā šāda veida kopīgā iniciatīva reģionā, kas apvieno lauksaimniekus un pētniekus no Igaunijas, Somijas un Latvijas Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras vadībā.
Uzlabojot skābbarības praksi un samazinot barības vielu noteci, projekts “Ilgtspējīga skābbarība” atbalsta ES stratēģiju “No lauka līdz galdam” un ES stratēģiju Baltijas jūras reģionam, veicinot tīrāku ūdeni, veselīgākas ekosistēmas un ilgtspējīgu lauksaimniecību.
“Ilgtspējīga skābbarība” pierāda, ka Eiropas sadarbība darbojas — pateicoties ES atbalstam, zaļāka lauksaimniecība jau notiek.
Kontaktpersona:
Liilita Kirsa
Komunikācijas vadītāja
Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kamera
+372 58 448 101
liilit.kirss@epkk.ee