15. martā aizvadīts ZSA kongress

18/03/2024

Esam aizvadījuši vērtīgām diskusijām un atziņām piepildītu Zemnieku Saeimas kongresu! Tiekoties Bulduru dārzkopības vidusskolā 15. martā, kopīgi pārrunājām pērn paveikto, aizstāvot lauksaimnieku intereses gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, un sveicām februārī un martā notikušo protestu dalībniekus un organizētājus. Valde informēja biedrus par pētniecības projektiem, kuros Zemnieku saeima aktīvi iesaistās. 2023. gadā strādājām 13 projektos – Mednis, LIFE GoodWater IP, CODECS, NOVASOIL, ESA, OPER8, AgriDataValue, LIVET, BreedExpo2, Ilgtspējīga skābbarība, CINURGI, BASCIL, NENUPHAR). VAIRĀK PAR PROJEKTIEM

 

Kongresa konferences daļā dalībniekus uzrunāja zemkopības ministrs Armands Krauze, kurš pārsteidza visus, paziņojot, ka šogad netiks atvērta piektā ekoshēma un tā nākotnē tiks apvienota ar citām ekoshēmām.

 

Konferenē aizvadītā gada nogalē veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultātus prezentēja SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Aptaujas rezultāti parāda, ka 87% Latvijas iedzīvotāju uzskata lauksaimniecību par nozīmīgu valsts ekonomikā un eksportā, un nemainīgi jau gadiem problēma Latvijas laukos, kas iedzīvotājus satrauc visvairāk, ir bedrainie, izdangātie lauku ceļi.

 

Kongresā uzstājās arī viesis no Somijas, lauksaimnieks Makss Šulmans, kurš iepazīstināja ar globālā graudu tirgus tendencēm, pievēršot uzmanību faktoriem, kas ietekmē graudu cenas pasaulē – gan klimata pārmaiņām, gan ekonomiskajiem un politiskajiem faktoriem -, kā arī iezīmējot potenciālās nākotnes iespējas un izaicinājumus Eiropas Savienības un īpaši Baltijas jūras reģiona graudkopjiem.

 

Konferenci noslēdza piena nozares pārstāvju diskusija par priekšrocībām un izaicinājumiem, kas saistīti ar pievienošanos kooperatīviem. Kā piekrita visi diskusijas dalībnieki, kooperācija ir veids, kā nonākt pie piensaimniekiem izdevīgākiem un vienlīdzīgākiem nosacījumiem, kooperatīvam slēdzot ilgtermiņa vienošanās ar piena pārstrādes uzņēmumiem vai arī pašam nodrošinot piena pārstrādi.

 

Diskusijā “Piena nozare – būt vai nebūt spēcīgai?” piedalījās:

– Jānis Ločmelis – Kooperatīvās sabiedrības ‘’Piena loģistika’’ padomes priekšsēdētājs, Z/S Mazdzērvītes;

– Mārtiņš Vaļko – Akciju sabiedrības ‘’Pampāļi’’ vadītājs, Zemnieku saeimas valdes loceklis;

– Jānis Zadiņš – Z/S ‘’Jaunsniķeri’’,  bioloģiskā piena lopkopība;

– Ieva Alpa Eizenberga – ZS ‘’Robenžnieki’’ saimniecība, kura izbeigusi darbību piena lopkopībā;

– Aldis Kļaviņš – ZS ‘’Ceriņi’’, piena lopkopība.

 

Paldies visiem dalībniekiem par auglīgām sarunām!