“Zemnieku saeima”: pieaug zādzību skaits no zemnieku saimniecībām

16/05/2024

Šogad būtiski pieaudzis zādzību skaits no zemnieku saimniecībām, kas nodarbojas ar augkopību. Ņemot vērā augu aizsardzības līdzekļu augsto cenu un pieprasījumu nelegālajā tirgū, garnadži sākuši pastiprināti apmeklēt saimniecības.

 

Biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Vienas 5 litru aizsardzības līdzekļu kannas cena var sasniegt pat 400 eiro. Tāpēc, protams, zagļiem tas ir labs ķēriens. Tālāk jau nozagtais tiek pārdots Lietuvā vai tepat, Latvijā, mazdārziņu īpašniekiem vai citiem saimniekiem. Gribu uzsvērt, ka tirgot un iegādāties izmantošanai augu aizsardzības līdzekļus drīkst tikai tie, kas saņēmuši speciālas atļaujas, jebkādas darbības melnajā tirgū ir kategoriski aizliegtas.”

 

Lauksaimniekiem ir jāizvērtē riski, un augu aizsardzības līdzekļi jāglabā drošās, slēdzamās noliktavās, vislabāk arī slēgtā teritorijā, kā arī ar informāciju par glabāšanas vietām nevajadzētu dalīties ar citām personām. Būtu jāapsver šīs noliktavas aprīkot arī ar videonovērošanas kamerām un kustību sensoriem.

 

Lauksaimniekiem un mazdārziņu saimniekiem jābūt uzmanīgiem, iegādājoties augu aizsardzības līdzekļus. Nevajadzētu tos pirkt no nepārbaudītiem tirgotājiem, norēķinus veicot skaidrā naudā, – pastāv liela iespēja, ka pārdevējs preci ieguvis nelegālā ceļā.

 

Joprojām ir augsts arī lauksaimniecībā izmantoto precīzo tehnoloģiju, piemēram, GPS antenu un monitoru zādzību un tirdzniecības apjoms. Latvijā nozagtās tehnoloģijas nonākot pat ASV un Kanādā.

 

Saimniekiem par zādzību gadījumiem un par aizdomīgiem tirgotājiem ir jāziņo policijai, taču vēlams informēt arī biedrību “Zemnieku saeima”, kas apkopo informāciju un ir gatava pastiprināti pievērst policijas uzmanību augu aizsardzības līdzekļu un tehnoloģiju zagšanas gadījumiem.

 

Kontakti medijiem:
E-pasts: mediji@zemniekusaeima.lv
Telefona nr.: +371 27208966