ZSA ministram izvirzam prasības problēmjautājuma risināšanā 

16/02/2018

Šodien,16.februārī, biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš un lauksaimniecības politikas eksperts Mārtiņš Trons tikās ar Ekonomikas ministru Arvilu Ašerādenu, lai pārrunātu obligātās iepirkumu komponentes (OIK) finansēšanas modeļa izmaiņas un diskutētu par iespējamajiem risinājumiem saistībā ar elektroenerģijas pieslēgumiem.

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš“Tiekoties ar Ekonomikas ministru Arvilu Ašerādenu, mēs norādījām, ka neiebilstam pret OIK  reformu, bet iebilstam pret principiem un  metodiku, kā tā tiek īstenota un izvirzījām divas galvenās prasības.

Pirmkārt, atcelt jaudas obligātās iepirkumu komponentes maksu par ampēriem. Šis ir nekorekts maksājums, jo patērētāji jau maksā vienu maksājumu par strāvas lielumu. Turklāt esošajam maksājumam maksa par ampēriem pēdējo divu gadu laikā ir pieaugusi trīskārt – 2016.gadā par vienu ampēru mēs maksājām 0,27 eiro, savukārt 2018.gadā tie jau ir 0,70 – 0,90 eiro.

Otrkārt, mūs neapmierināja piedāvājums objektā elektroenerģijas skaitītāju atslēgt uz laiku līdz 6 mēnešiem. AS “Sadales tīkls” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apsolīja uzsāks darbu pie grozījumiem normatīvo aktu bāzē, lai jaudu objektā daļēji varētu samazināt vai atslēgt uz laiku līdz 9 mēnešiem. Tāpat “Sadales tīkls” apņēmās uzņēmējiem bez maksas izbūvēt vēl vienu elektroenerģijas pieslēgumu.

Lai arī tikšanās notika konstruktīvi un ministrija ir gatava kompromisiem, mēs neatceļam iespēju mūsu kongresā 9.martā prasīt Ekonomikas ministra demisiju. Nedēļas laikā Ekonomikas ministrijas pārstāvji apkopos mūsu priekšlikumus un  piektdien notiks nākamā tikšanās. Ceram, ka nākamnedēļ tiks iezīmēts konkrēts rīcības plāns izmaiņu ieviešanai!”

Medijiem_Zemnieku saeima Ekonomikas ministram izvirza prasības problēmjautājuma risināšanā