2024. gadā no 11. līdz 13. martam Lēvenā (Beļģija) notika konference “Open Food Conference”, kurā notika atklātais dialogs par pārtikas sistēmas nākotni. Konferencē piedalījās arī Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētāja vietniece maira Dzelzkalēja-Burmistre, prezentējot ilgtspējīgas prakses veselīgai augsnei.
Atvērtās pārtikas konferences mērķis ir veidot sinerģiju starp politiku, zinātni, nozari un praksi, lai piedāvātu sistēmiskas atbildes kā iedvesmu nākamajai Eiropas un valstu politikai.
Ilgtspējīgas barības saknes veselīgās augsnēs
Kāpēc pārtikas uzņēmumiem un pārtikas sistēmu domātājiem būtu jāuztraucas par lauksaimniecības augsnēm? Vai tas nav lauksaimnieku jautājums?
Veselīgas augsnes ir ilgtspējīgu pārtikas sistēmu neatņemama sastāvdaļa. Daudzas lauksaimniecības augsnes Eiropā ir neveselīgā stāvoklī un pakļautas zemes degradācijas procesiem, piemēram, oglekļa un bioloģiskās daudzveidības zudumam, erozijai un sablīvēšanai. To veicina vairāki faktori, taču dažas tirgus prasības, lauksaimniecības pārtikas nozares specifikācijas vai pat patērētāju vēlmes liek lauksaimniekiem izmantot neilgtspējīgu augsnes apsaimniekošanas praksi. Galvenais jautājums ir: kā alternatīvas pārtikas ķēdes vai regulatīvās sistēmas (piemēram, ilgtspējas ziņojumi) varētu veicināt augsnes kvalitātes uzlabošanu un veicināt pret klimata pārmaiņām noturīgas augsnes? Šajā sesijā, ko organizē Flandrijas zinātnieki, kas iesaistīti EJP SOIL, tika pētīti veidi, kā iesaistīt visu lauksaimniecības pārtikas ķēdi augsnes veselības uzturēšanā un uzlabošanā.
PREZENTĀCIJA : Sustainable practices for a healthy soil / Maira Dzelzkalēja-Burmistre