Projekta “Sustainable Silage” ietvaros no 3. līdz 5. oktobrim Zemnieku saeimas pārstāvji devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju. Brauciena pirmajā dienā apmeklējām saimniecību Hummuli Agro, kas ir viena no inovatīvākajām saimniecībām skābbarības ražošanā Igaunijā. Saimniecībā tiek izmantotas dažādas ilgtspējīgas agrovides metodes, t.sk. skābbarības ražošanā. Saimniecība ir atradusi labu risinājumu, lai izvairītos no barības vielu noplūdes saimniecības teritorijā.
Igaunijā tiek veikti dažādi izmēģinājumi zālāju un kukurūzas audzēšanai, lai iegūtu kvalitatīvu skābbarību. Piemēram tiek veikts zālāju monitorings, kur tiek mērīts augu garums, noteikts svars, aprēķināta ražība, laboratorijā noteiktas zāles kvalitātes analīzes. Dati ir publiski pieejami visiem interesentiem. Tiek veikti izmēģinājumi pie mums reti sastopamās kultūras kā sorgo audzēšanas skābbarībai gan tīrsējā, gan maisījumos. Sorgo vizuāli atgādina kukurūzu, arī sorgo garums ir tāds pat kā kukurūzai, bet nepieciešamais ūdens daudzums, lai sorgo spētu augt ir par 40% mazāks nekā kukurūzai. Izmēģinājumos tiek meklēti arī dažādi inovatīvi risinājumi, kā piemēram kukurūzas sēšana zem bio plēves.
Otrajā dienā apmeklējām Igaunijas Lauku pētniecības un zināšanu centru (METK) Jegevā, kur speciālisti prezentēja pārskatu par lauksaimniecības ražošanu Igaunijā, jaunākajām tendencēm un nākotnes perspektīvām. Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras komanda sniedza pirmos ieskatus par skābbarības monitoringa veikšanu Igaunijas saimniecībās, METK direktora vietnieks Marko Kass dalījās pieredzē par skābbarības notekūdeņu izmantošanā kā mēslojumu. METK agrotehnoloģiju vadītājs Kalvi Tamm stāstīja par iespējām un pieredzi pielāgoties klimata pārmaiņām barības ražošanā. Turpinājumā apmeklējām saimniecību “Sadala Agro”, kas nodarbojas ar augkopību, piena ražošanu un bioloģisko produkcijas ražošanu. Uzņēmumam ir inovatīva pieeja lauksaimnieciskajai darbībai, un tā izmēģina dažādas jaunas augu kultūras un tehnoloģijas, tostarp, arī skābbarības ražošanā. Apmeklējām arī saimniecību Mangeni PM Koksveres ciemā, kas nodarbojas ar piena ražošanu no 2015. gada ar vairāk nekā 1700 slaucamām govīm. Saimniecībā kūtsmēsli tiek izmantoti biogāzes ražošanai. Šo biogāzi izmanto kravas automašīnas, kas ved pienu uz piena kombinātu. Uzņēmumam ir inovatīvas pieejas visām darbībām, tai skaitā skābbarības ražošanai.
Trešajā dienā skābbarības konsultante Kristiina Märs prezentēja inovatīvas agrovides metodes un tehnikas, ko izmanto skābbarības ražošanā Igaunijā. Turpinājumā notika diskusija par dažādām nākotnes tendencēm. Viesojāmies arī Halingas piensaimniecībā, kas ir viena no mūsu projekta pilotsaimniecībām. Saimniecība piedalās skābbarības notekūdeņu mēslošanas izmēģinājumā. Uzņēmums nodarbojas ar augkopību un piena ražošanu. Saimniecībā ir ap 2000 slaucamo govju un ap 4000 ha zemes.