Projekts BASCIL (Inovatīvi risinājumi pārtikas ražošanai lauku teritorijās ar mērķi dažādot ilgtspējīga kulinārā tūrisma pakalpojumus)

  • 2023-06-30

Par projektu

BASCIL ir starptautisks sadarbības projekts, kurā piedalās 15 partneri no 8 valstīm (Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Vācija, Norvēģija, Somija un Zviedrija). Latviju pārstāvošie projekta partneri ir biedrība “ Zemnieku Saeima” un lauku tūrisma asociācija “ Lauku ceļotājs”.

 

Mazie ražotāji lauku apvidos ir piedzīvojuši pandēmijas izraisītu ekonomisku lejupslīdi. Ražotāji patlaban saskaras ar augstākām ražošanas izmaksām, ko izraisa enerģijas cenu kāpums un inflācija. Viss iepriekšminētais ir spēcīgi ietekmējis vietējās pārtikas nozares noturību Baltijas jūras reģionā.

 

Saskaņā ar Pasaules Tūrisma Organizācijas (UNWTO) statistiku, pasaulē novērojama strauja kulinārā tūrisma nozares izaugsme. Baltijas jūras reģiona vietējos iedzīvotājus arī vairāk interesē vietējo lauksaimnieku ražotie produkti, pārtika un gastrotūrisms. Lai neatpaliktu no augošās tendences, tūrisma tirgū ir radies pieprasījums pēc daudz pievilcīgākiem kulinārā tūrisma piedāvājumiem un pakalpojumiem. Eiropā Baltijas jūras reģions ir arvien mazpazīstams kulinārā tūrisma galamērķis. Pārtikas ražotāju aktīva iesaiste tūrisma sektorā ir lieliska iespēja padarīt savus piedāvājumus pamanāmākus un viesiem pievilcīgākus.

 

Projekta mērķis

BASCIL projekta mērķis ir attīstīt kulinārā tūrisma pakalpojumus Baltijas jūras reģiona lauku apvidos un uzlabot vietējo pārtikas ražotāju noturību, dažādojot viņu uzņēmējdarbības aktivitātes tūrisma sektorā.

 

Starptautiskā sadarbība

Ir svarīgi apkopot un analizēt reģionā pastāvošās zināšanas un praksi. Tad iespējams radīt ilgtspējību un visaptverošus risinājumus dažādu vietējo pārtikas ražotāju un tīklu risku mazināšanai Baltijas jūras reģionā. Risinot līdzīgas problēmas un kopīgi analizējot dažādas iespējas, stiprās puses un trūkumus, tiek radīta sinerģija, kas ļauj radīt kopīgu (bet elastīgu) risinājumu šīm mērķa grupām.

 

Projekta rezultāti ir publiski pieejami un piemērojami plašākai uzņēmējdarbības dažādošanā ieinteresēto pārtikas ražotāju grupai.

 

No katras valsts projektā ir iekļauti pilotreģioni un tīkli. Latviju kā pilotpartneri pārstāv kooperatīvs “ Provinces produkti” (kontaktpersona Agnese Arne-Štencele, provincesprodukti@gmail.com , +37128633520) un “ Sabiles sidrs” (kontaktpersona Baiba Circene , info@sabilessidrs.lv , +37129470405), tādējādi pārstāvot Latvijas “Sidra ceļu”.

 

Projekta īstenošanas periods ir 01.01.2023 – 31.12.2025.

 

Projekta kopējais budžets (8 valstis, 15 partneri) ir EUR 3,388,965.55, no kuriem Eiropas Reģionālā Attīstības Fonda (ERDF) atbalsts ir EUR 3,026,928.75

 

Kontaktinformācija: Aira Odinga, aira@zsa.lv , tālr.29233095



Rokasgrāmata : praktiski risinājumi Baltijas jūras reģiona lauksaimnieku un vietējo pārtikas ražotāju sniegto kulinārā tūrisma pakalpojumu veidošanai

2024-01-12

Rokasgrāmata : praktiski risinājumi Baltijas jūras reģiona lauksaimnieku un vietējo pārtikas ražotāju sniegto kulinārā tūrisma pakalpojumu veidošanai LEJUPIELĀDĒT    

Skatīt vairāk

Notika ZSA seminārs par lauku/pārtikas tūrisma popularizēšanu

2024-01-11

10. janvārī Saldus KOPtelpā notika projekta BASCIL seminārs par lauku/pārtikas tūrisma popularizēšanu un pārdošanas efektivitāti digitālajā vidē. Seminārā tika likts...

Skatīt vairāk

Izstādē “Riga Food” iepazīstinājām ar kulinārā tūrisma projektu BASCIL

2023-09-10

Biedrība “Zemnieku saeima” šogad iesaistījusies starptautiskā kulinārā tūrisma projektā “BASCIL Interreg Baltic Sea Region” ar mērķi popularizēt un virzīt savu...

Skatīt vairāk

Projekts BASCIL (Inovatīvi risinājumi pārtikas ražošanai lauku teritorijās ar mērķi dažādot ilgtspējīga kulinārā tūrisma pakalpojumus)

2023-06-30

Par projektu BASCIL ir starptautisks sadarbības projekts, kurā piedalās 15 partneri no 8 valstīm (Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Vācija, Norvēģija,...

Skatīt vairāk

Piedalījāmies domnīcā “Gastronomijas tūrisms”

2023-06-02

2.jūnijā LIAA Liepājas biznesa inkubatorā gardi aizvadīta domnīcas “Gastronomijas tūrisms” otrā diena! Pasākumā pārrunātas tādas tēmas kā globālās gastronomijas tendences,...

Skatīt vairāk

Liepājā piedalījāmies domnīcā “Gastronomijas tūrisms”

2023-06-01

1.jūnijā Liepājas Pētertirgū (Kuršu iela 5/7/9, Liepāja) piedalījāmies domnīcā “Gastronomijas tūrisms”! Pasākumā prezentēti vietējie un sezonālie produkti, kā arī īstenotas...

Skatīt vairāk