2014.gada jauno lauksaimnieku konkursa „Senču aicinājums” uzvarētājs – Matīss Grīnbergs no Burtnieku novada

12/01/2015

10.janvārī Jelgavas pilī notika ikgadējā biedrības „Zemnieku saeima” Lauksaimnieku Jaungada balle, kurā tika nosaukts 2014.gada jauno lauksaimnieku konkursa „Senču aicinājums” uzvarētājs – Matīss Grīnbergs, z/s „Adzelvieši” saimnieks no Burtnieku novada. Konkursa uzvarētājs saņēma īpašo tēlnieka Paula Jaunzema darināto balvu – dzirnakmeni, kā arī apmaksātu trīs dienu braucienu divām personām uz kādu no lielākajām Eiropas lauksaimniecības izstādēm.

z/s „Adzelvieši” saimnieks Matīss Grīnbergs: „Konkursā piedalījos pirmo reizi. Kad mani nosauca kā 2014. gada „Senču aicinājuma” titula ieguvēju, biju uztraucies un ļoti pārsteigts. Uzvara šajā konkursā ir visas ģimenes nopelns – es turpinu sava tēva iesākto saimniekošanu un ceru, ka mans dēls būs turpinātājs. Tāpat šī uzvara ir stimuls un dzenulis vēl labāk turpināt uzsākto.”

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja: „Šogad konkursa uzvarētāju izraudzīties bija ļoti grūti, jo visi 16 finālisti ar savu degsmi un mīlestību pret lauksaimniecību un laukiem bija cienīgi iegūt konkursa „Senču aicinājums 2014” uzvarētāja titulu. Matīss Grīnbergs ir izmēģinājis laimi ārzemēs, strādājis valsts iestādē un nonācis pie atziņas, ka nekas nav labāks kā saimniekot savā vectēva un tēva iekoptajā saimniecībā. Satiekot Matīsu, ir pārliecība, ka viņš turpinās būt saimnieks savā zemē un darīs to pēc labākās sirdsapziņas.”

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete: Esmu gandarīta, ka, pateicoties konkursam “Senču aicinājums”, man bija  iespēja iepazīt tik daudzus jaunus, apņēmīgus un spējīgus lauksaimniekus. Viņiem lauki nav tikai ražošana, bet gan dzīvesveids un sirds aicinājums, kam sekot un piepildīt.

Pasākumā konkursa žūrija un atbalstītāji pasniedza arī savas simpātiju balvas. Zemkopības ministrijas simpātiju balva nonāca pie Gundara Lāča (z/s „Dzintarlāči”) no Tērvetes novada, „Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum” simpātiju balva tika pasniegta Marikai Grīslītei (SIA „Krīgeri”) no Auces novada, Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas balva nonāca pie Zigmunda Skuteļa (z/s „Jūzupeņi”) no Preiļu novada, Latvijas Jauno zemnieku kluba simpātija bija Jānim Hercbergam (z/s „Vizbuļi”) no Dobeles novada, Lauku atbalsta dienesta simpātiju balva nonāca pie Mārtiņa Boguša (z/s „Apiņi”) no Ilūkstes novada. Latvijas Lauksaimniecības universitātes simpātiju balva tika pasniegta Edgaram Bitem (z/s „Baloži”) no Kokneses novada un biedrības „Zemnieku saeima” balva nonāca pie diviem konkursa dalībniekiem: Roberta Ločmeļa (z/s „Mazdzērvītes”) no Kocēnu novada un Jāņa Čaunāna (z/s „Liepas”) no Riebiņu novada, savukārt Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra simpātiju balva tika pasniegta Inesei un Mārim Klodāniem (z/s „Mucenieki”) no Preiļu novada.

Tāpat savas simpātiju balvas pasniedza arī konkursa atbalstītāji un draugi. Uzņēmuma „Konekeso” simpātiju balva nonāca pie Matīsa Grīnberga (z/s „Adzelvieši”) no Burtnieku novada un Roberta Ločmeļa (z/s „Mazdzērvītes”) no Kocēnu novada, uzņēmuma „Dimela Veta Latvija” simpātija bija Lindai Venckus (SIA „Liepvidi”) no Saldus novada, LPKS „Latraps” simpātiju balva nonāca pie Solvitas Čaunānes un Kaspara Božes (IK „Kaso”) no Vārkavas novada un izdevniecības „Saimnieks” simpātiju balvas tika pasniegtas Aldim Upeniekam (z/s „Kvedervecumi”) no Vārkavas novada, Aleksandram Medvedevam (z/s „Dzērves”) no Dobeles novada, Kasparam Paeglem (z/s „Vējiņi”) no Alūksnes novada un Ilonai Lečei (z/s „Paparžkalni”) no Limbažu novada.

Visi konkursa finālisti saņēma veicināšanas balvas – iespēju paviesoties Eiropas Parlamentā Briselē un žurnāla „AgroTops” abonementu.

Šogad konkursam tika pieteikti 33 jaunie lauksaimnieki no visas Latvijas. Pēc rūpīgas pretendentu izvērtēšanas, dalību konkursa otrajā kārtā turpināja 16 zemnieki, kuri pārstāv ļoti dažādu saimniecību spektru – puķkopība, augļkopība, dārzeņkopība, graudkopība, piena un gaļas lopkopība.

Konkurss pirmo reizi notika 2010.gadā, un gadu gaitā konkursa uzvarētāju godā ir bijuši Inga un Zigmunds Kalniņi no Aizputes novada, Valdis Zujs no Rēzeknes novada, Jānis Vaivars no Skrīveru novada un Aija Šneidere un Jānis Miķelsons no Limbažu novada.

Foto: Mārtiņš Barons

Senču aicinājums 2014

10012015_ZSB_SA_(6)

10012015_ZSB_SA_(184)

10012015_ZSB_SA_(290)

10012015_ZSB_SA_(303)

10012015_ZSB_SA_(300)