Biedrība ”Zemnieku saeima” turpina meklēt risinājumus piena nozares stabilizācijai

09/07/2015

Trešdien, 8. jūlijā Jelgavas novadā,Zaļenieku izglītības centrā biedrība ”Zemnieku saeima” (ZSA) rīkoja sanāksmi Latvijas piena nozares pārstāvjiem. Sanāksmes mērķis bija uzsākt darbu pie piena nozares stratēģijas izstrādes. Pirmo reizi kopā sanāca: ZSA biedri, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji, kā arī piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvji.

Situācija piena nozarē kopš pagājušā gada augusta, pretēji izskanējušajām prognozēm, kļūst arvien sarežģītāka. Tuvojoties rudenim, proti, visaugstākajam piena izslaukuma periodam, lauksaimnieki ir nobažījušies par vēl lielāku piena iepirkuma cenu kritumu.

Piena lopkopība ir viena no lielākajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, kurai sarūkot samazinātos gan darbavietu, gan iedzīvotāju skaits lauku reģionos. Tāpēc Zemnieku saeima aicināja kopā piena nozarē iesaistītos pārstāvjus, lai, balstoties uz katra personīgajām zināšanām, pieredzi, uzsāktu darbu piena nozares stratēģijas izstrādei.

Sanāksmes darba gaitā tika iezīmēti stratēģijas galvenie virzieni un definētas problēmas, kuras jārisina, lai, nonākot kārtējā krīzē, būtu skaidrs rīcības plāns.

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis:
„Sadarbojoties vairākām organizācijām, esam sākuši piena stratēģijas veidošanu. Agrāk šāda kopā sanākšana bija apgrūtināta, taču ”pateicoties” krīzei, kā arī ZSA iniciatīvai, diskusijā piedalījās gan ražotāji un pārstrādātāji, gan pārstāvji no LLKC un ZM. Rezultātā esam apzinājuši to spēles laukumu, ko sauc ”piena ražošana krīzes apstākļos”. Nākamā sanāksme situācijas risināšanai ir paredzēta pēc divām nedēļām, kuru laikā, savstarpēji komunicējot, meklēsim atbildes uz šodien uzdotajiem jautājumiem.”

LPKS „Dundaga” kooperatīva vadītājs Guntis Pirvics:
„Līdz šim jau ir bijuši mēģinājumi rast vienotu valodu starp piena nozares ražotājiem un pārstrādātājiem – taču diemžēl neveiksmīgi. Diskusija, turpretim, pavēra sadarbības iespējas. Protams, ir nozares pārstāvji, kuri šādus pasākumus uzskata par lieku demagoģiju, taču kopīga valoda ir jārod! Sanāksmes mērķis bija kopīgiem spēkiem konstruktīvi sākt risinājumu izstrādi, kas arī tika paveikts.”

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks:
„Piena nozarē iesaistītajiem ir jābūt līdzatbildīgiem par to, kurp ceļš ved un kāds tas ir. Žēl, ka līdz šim, dažādu nesaskaņu dēļ, katra puse bija sēdusies savā galda galā un maz ieklausījusies citos viedokļos. Sanāksme pierādīja pretējo – mēs varam sadarboties! Sarūgtina fakts, ka diskusija ir aizsākusies nelāgā – krīzes brīdī. Pasākums ir vērienīgs un līdz šim neviena cita lauksaimnieku organizācija nebija uzņēmusies vadību. Uzzinātais ir jāpatur prātā un tālākās darbības ir jābalsta uz patiesiem un pārbaudītiem faktiem. Tikai vienam otrā ieklausoties, mēs varam strādāt kā viens vesels mehānisms. ”

[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”Piena nozares sanāksme”]