Covid-19: ieteikumi lauksaimniekiem

07/04/2020

Arvien aktīvāk ieejot aktīvajā lauksaimniecības sezonā, vēlamies atgādināt, ka saimniecību vadītājiem un arī darbiniekiem ir obligāti jāievēro visi noteiktie piesardzības pasākumi, lai nepakļautu sevi, kolēģus, savas ģimenes un saimniecības slimības riskam. Zemnieku saeima ir apkopojusi ieteikumus, kā organizēt darbus, vienlaikus pēc iespējas samazinot slimības izplatību.

 

Pamata rekomendācija: Pēc iespējas jāizvairās no tieša kontakta un jāveic papildu piesardzības pasākumi vietās, ko apmeklē dažādi cilvēki, piemēram, dīzeļdegvielas uzpildes vieta.

 

Tehnikas kabīnes higiēna:

Traktora kabīnes higiēnai jābūt prioritātei.

Ja iespējams, darba devējiem jānozīmē viena konkrēta persona, kura strādā ar vienu konkrētu tehnikas vienību.

Ja tas saimniecībā nav izdarāms, tehnikas vienības kabīni jātīra darbiniekam, kurš apģērbies aizsargtērpā un lieto individuālos aizsarglīdzekļus.

Regulāri noslaukiet visus durvju rokturus un vadības ierīces. Ja iespējams, apstrādājiet ar dezinfekcijas līdzekli.

Lūdziet darbiniekiem pieskarties virsmām/atvērt durvis ar savu nedominējošo roku, ar kuru tiem būs mazāk iespēju pieskarties sejai.

Centieties izvairīties no paļaušanās uz cimdiem. Ja vien tie netiek bieži mainīti, labāk kā prioritāti noteikt biežu roku mazgāšanu.

Uzņēmumiem būtu jāapsver iespēja, ka darbiniekiem var rasties nepieciešamība doties pašizolācijā. Ņemot to vērā, iesakām savlaicīgi nodrošināt, ka vairāki darbinieki spēj rīkoties ar sarežģīto tehniku, iekārtām. Risinot problēmas, kas saistītas ar apmācību, saglabājiet drošu attālumu no klēģiem un sadarbības partneriem.

 

Riska novēršanas pasākumi

Nodrošiniet, lai Jūs un Jūsu personāls būtu pilnībā informēti un veiktu visus nepieciešamos piesardzības pasākumus, lai samazinātu inficēšanās vai vīrusa izplatīšanās risku.

Ir vērts apsvērt sekojošo:

  • Mudiniet darbiniekus strādāt mājās, ja vien tas ir iespējams. Biroja darbiniekiem jābūt aprīkotiem, lai strādātu attālināti. Piekļuve birojiem un darbnīcām stingri jāierobežo, atļaujot tur nonākt tikai tiem darbiniekiem, kas strādā konkrētajā vietā. Jāparedz, ka virsmas ir tīras un personālam ir pieejamas roku mazgāšanas/roku dezinfekcijas iekārtas.
  • Ierobežojiet savas saimniecības bāzes teritorijas apmeklētājus — ja nepieciešams, izlieciet paziņojumus, ierobežojošas norādes.
  • Nodrošiniet, lai piegādes transporta vadītāji atrastos vismaz 2 m attālumā no jebkura saimniecības darbinieka. Pieprasiet, lai piegādātās detaļas, u.c. tiktu atstātas drošā vietā.
  • Aizveriet darba telpu/telpas, lai izvairītos no jebkāda cieša kontakta, saglabājot iespēju piekļūt tikai tualetēm/tualetēm.
  • Ja darba vietā kādam pasliktinās veselība, sākas klepus vai paaugstināta temperatūra, viņiem nekavējoties jādodas mājās.
  • Darbiniekiem jāatgādina, lai rokas mazgā bieži un vismaz 20 sekundes ar ziepēm, zem tekoša ūdens. Klepošanai vai šķaudīšanai izmantot vienreizējos kabatlakatus, kurus jāizmet uzreiz pēc lietošanas.
  • Bieži tīra un dezinficē priekšmetus un virsmas, izmantojot standarta tīrīšanas līdzekļus.
  • Pārliecinieties, vai visi darbinieki ir saņēmuši jaunākos norādījumus.
  • Darbiniekiem būs nepieciešams jūsu atbalsts, lai ievērotu pašizolācijas ieteikumu.
  • Darbinieki no noteiktām riska grupām būtu stingri jābrīdina un jāatbalsta palikt mājās.
  • Lūdziet, lai sadarbības partneri, kad vien iespējams, izvairās no saskare ar jums un jūsu darbiniekiem, — ideālā gadījumā pirms darba veikšanas tie jāsaskaņo attālināti. Klientam pirms ierašanās pilnībā jāizskaidro visi drošības riski, atrašanās vietas, darba veikšanas vieta un darba prasības.
  • Lūdziet, lai sadarbības partneri/to darbinieki jūs informē par jebkuru viņu ģimeni vai personālu, kas ir inficējies ar vīrusu vai kas ir pašizolējies. Tas nodrošinās, ka visas puses ievēros sociālo attālumu un neapzināti nevienu neapdraudēs.