Iezīmējas pirmie skaitļi lauksaimnieku atbalstam jaunajā periodā

30/04/2020

Aprīļa pēdējā nedēļā kopā ar daudzām lauksaimnieku un vides organizācijām ZSA attālināti diskutēja par Zemkopības ministrijas (ZM) piedāvājumu pasākumiem, kas saistīti ar vidi un klimatu. Šī bija pirmā ZM prezentācija, kur varējām redzēt jau konkrētas likmes par hektāriem un dzīvniekiem. Tagad mums ir dotas divas nedēļas laiks sniegt savus priekšlikumus un iebildumus par daudzajiem pasākumiem.

 

Kā iepriekš ziņojām – zaļināšanas prasības nu būs obligātas, un papildus maksājums par to ievērošanu nepienāksies. Savukārt parādīsies jauni pasākumi – ekoshēmas, kurām lauksaimnieki pēc izvēles drīkstēs pieteikties vai nepieteikties katru gadu, kā arī agrovides pasākumi, kuros lauksaimnieks varēs pieteikties uz 5 gadus ilgām saistībām. Esam sākuši darbu, un nākošnedēļ par šiem jautājumiem runāsim arī Zemnieku saeimas attālinātajā valdes sēdē.

 

Pirmie iespaidi liecina par smagu sitienu augkopībai – šobrīd par izplatītākajiem sējumiem – ziemas/vasaras kviešiem, rapsi, auzām un miežiem, ievērojot tādus nosacījumus kā līdz šim, varēsim saņemt vien aptuveni 110 eiro par hektāru, kamēr šobrīd tie ir 130-140 eur/ha. Tas viss notiek laikā, kad kopējais finansējums Latvijas lauksaimniecībai pieaug. Līdzvērtīgu likmi pēc esošā ZM piedāvājuma varētu saņemt vienīgi tad, ja visās sējumu platībās ieviestu precīzās tehnoloģijas, bezapvērses tehnoloģijas, kā arī uzņemtos 5 gadus ilgas agrovides saistības.