Kurzemē tiek gatavota lopbarība, cer uz labvēlīgākiem laikapstākļiem

07/07/2017

Vairāk kā 40 dalībnieku šodien apmeklēja biedrības „Zemnieku saeima” organizēto braucienu uz 3 lauksaimniecības uzņēmumiem Kurzemē. Kas šobrīd notiek piena lopkopības, aitkopības un cigoriņu audzēšanas, pārstrādes saimniecībās un kādu prognozē rudeni, komentē saimnieki.

Z/s „Mežoki” saimnieks Kristaps Melbārdis, Kuldīgas novads: „Saimniecībā nodarbojamies ar aitkopību un šobrīd notiek aktīva lopbarības vākšana. Zāles kvalitāte ir atšķirīga – vietām laba, savukārt vietām – švaka. Ja runājam konkrēti par aitkopību, tad šobrīd lopiem notiek masas audzēšana un jēru tirdzniecības sezona tiks uzsākta jūlija beigās, augusta sākumā. Tirgus tendences nozarē ir īpatnējas – it kā jēru gaļu vajag, bet, tajā pašā laikā, nepērk. Pēdējā laikā Latvijā ir manīti uzpircēji gan no Polijas, gan Izraēlas, tomēr mēs nevaram nodrošināt nepieciešamo apjomu. Dzīvsvarā Latvijā jēra gaļa maksā 1,50-2,50 eiro/kg, savukārt gaļa 3,50-5,00 eiro/kg. Vidējā realizācijas cena Eiropā ir 5,20 eiro/kg.”

SIA „Ugāle Agro” saimnieks Erling Vang Mathiase, Ventspils novads: „Saimniecībā nodarbojamies par piena lopkopību un graudkopību. Kas attiecas uz piena lopkopību, šobrīd piena iepirkuma cena ir 0,31 eiro/kg. Nākamajā nedēļā uzsāksim otro skābsiena pļāvumu. Ja pirmais pļāvums nebija tik labs, kā gribētos, tad otrais šobrīd izskatās ļoti labi. Tāpat saimniecībā audzējam arī kviešus un miežus un tie pašreiz arī izskatās ļoti labi, tomēr par ražu vēl pāragri spriest. Ceram, ka laikapstākļi kļūs stabilāki. Iepriekšējās nedēļās laika prognoze mainījās ik pēc divām stundām, kas apgrūtināja darba plānošanu.”

SIA „BiAgro Kurzeme” agronoms Jānis Kreičmanis, Skrundas novads: „Saimniecībā audzējam un piegādājam cigoriņus SIA “Granova”  uz pārstrādi. Kopumā jāteic, ka šī sezona ir sākusies ne tā, kā mēs to vēlējāmies. Sējas darbus uzsākām aprīļa vidū, tomēr nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ (sausums, temperatūras maiņas, sniegs un aukstuma viļņi) cigoriņu sēklu dīdzība būtiski samazinājās un tika kavēta sadīgušo cigoriņu attīstība. Rezultātā cigoriņu sējumi nav sasnieguši optimālo biezību. Ražas noteicošie mēneši būs augusts un septembris, kad cigoriņiem veidosies sakņu masa. Jācer, ka vismaz šie mēneši būs ar optimālu augsnes mitrumu un gaisa temperatūru. Ja runājam par pārstrādi un noieta tirgu, tad šis jautājums ir sakārtots. Galvenais, lai ir ražīgs gads!”

PRes_Kurzemē tiek gatavota lopbarība, cer uz labvēlīgākiem laikapstākļiem