Latvijas lauksaimnieki ir spējīgi iedzīvotājus pilnībā nodrošināt ar pārtiku

13/03/2020

Ņemot vērā koronavīrusa izplatību un izsludināto ārkārtējo situāciju Latvijā, biedrība “Zemnieku saeima” norāda, ka šobrīd nav pamata uztraukumam un nepieciešamībai veidot pārmērīgus pārtikas produktu uzkrājumus. Latvijā ar pārtiku esam pašpietiekami un atsevišķās produktu grupās saražojam pat divreiz vairāk, nekā spējam patērēt.

Konsultējoties ar nozares ekspertiem ir noskaidrots, ka krājumi noliktavās ir pietiekoši, lai iedzīvotājiem nodrošināt nepārtrauktu pārtikas pieejamību. Piemēram, divi vadošie Latvijas graudu pārstrādes uzņēmumi spēj diennaktī saražot līdz 160 tonnām makaronu, 350 tonnām miltu un 115 tonnām auzu pārslu. Tāpat ikdienas Latvijā pienu, olas un gaļu saražojam vairāk, nekā patērējam.

Lauksaimnieku noliktavās izveidotie graudu, kartupeļu un biešu krājumi ir pietiekoši, lai nodrošinātu iedzīvotājus līdz nākamajai ražai. Savukārt siltumnīcās gurķi un tomāti jau šobrīd ražo no jaunās ražas.

Biedrība “Zemnieku saeima” ir aicinājusi Zemkopības ministriju izvērtēt iespēju nepieciešamības gadījumā veikt intervences iepirkumus atsevišķām produktu grupām. Savukārt pārstrādes uzņēmumus un tirgotājus aicinām strādāt godprātīgi, neizmantot esošo krīzes situāciju un nepalielināt produktu cenas.