Lauksaimniecības nozares pārstāvji informē Valsts prezidentu par sekām, atceļot samazināto 5% PVN likmi

07/11/2023

7.novembrī Latvijā lielāko lauksaimniecības nozares nevalstisko organizāciju pārstāvji tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, lai pārrunātu situāciju nozarē un valdības ieceres atcelt 5% PVN nodokli Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām ietekmi uz valsts ekonomiku un audzētājiem.

 

Mārtiņš Trons, biedrības “Zemnieku Saeima” valdes loceklis:Aicinājām Valsts prezidentu mūs uzklausīt un sadzirdēt. Neskatoties uz to, ka pēdējie gadi nozarei bijuši izaicinoši, tieši pateicoties samazinātajai PVN likmei Latvijas lauksaimnieki spējuši konkurēt ar importēto produkciju un  attīstīties.

Pirms samazinātās 5% PVN likmes ieviešanas Latvijā raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām nozarē bija ļoti liels ēnu ekonomikas īpatsvars. Bieži tika tirgoti importēti dārzeņi, ogas, uzdodot tos par pašmāju zemnieku produkciju. Turklāt nodokļu atšķirība starp Latviju un importa produktu veicināja stabilas pozīcijas pelēkā tirgus darboņiem, faktiski diktējot produktu cenas tirgū. Ņemot vērā šos faktus, ceram, ka nozare netiks pakļauta kārtējiem nodokļu eksperimentiem.”

 

Elīza Ilze Malceniece, kooperatīvā sabiedrība “Mūsmāju dārzeņi”: “Būtiski, ka saglabājot samazināto PVN likmi, varam palīdzēt attīstīties mazajām saimniecībām reģionos. Tieši dārzkopība ir nozare, kurā sākt veidot biznesu var tautieši, kas atgriežas atpakaļ Latvijā no dzīves ārzemēs. Mums patiesi sāp sirds, ka līdz šim gan Ministru prezidente Evika Siliņa, gan Finanšu ministrs Arvils Ašerādens mūs ignorē, neatsaucoties aicinājumam tikties ar nozares pārstāvjiem un atklāti diskutēt par sekām, atceļot samazināto PVN. Tāpēc esam ļoti iepriecināti un pateicīgi, ka laiku satikties ar nozari atrada prezidenta kungs.”

 

Kādi ir galvenie riski, atceļot samazināto PVN likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām?

  • Pētījumi liecina, ka ēnu ekonomika nozarē samazinās no 7% PVN likmes piemērošanas Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Savukārt kāpinot samazināto PVN likmi no 5% uz 12% , ēnu ekonomikas rādītāji atkal nenovēršami pieaugs, kas ir pretrunā ar valsts vienu no izvirzītajām prioritātēm apkarot ēnu ekonomiku Latvijā.
  • Pretēji atsevišķu valdības pārstāvju apgalvotajam, ka pēdējo gadu laikā Latvijas tirgū pieaudzis importa produkcijas apjoms, tas noticis, pateicoties pelēkā tirgus samazinājumam. Daudzi ēnu ekonomikas darboņi “legalizējušies” vai savu darbību pārtraukuši. Kā rezultātā statistikā redzami reālie augļu, dārzeņu un ogu importa dati.
  • Būtiski pieaugs importa produktu iepirkums un patēriņš Latvijas tirgū. Pārstrādes nozare būs ieinteresēta iegādāties importa dārzeņus un augļus, jo tos iespējams iegādāties par 0% PVN. Piemēram, šobrīd vietējās un importa produkcijas cenas ir ļoti konkurētspējīgas, bet situācija krasi mainīsies no 2024. gada 1. janvāra. Arī tirdzniecības nozare būs ieinteresēta iegādāties importa produktus – ar 0% .
  • Strauji samazināsies importa produkcijas izsekojamība. Pieaugot ēnu ekonomikas apjomiem, Latvijā būtiski palielināsies importa produkcijas apjoms, tai skaitā arī no 3. valstīm. Tas nozīmē, ka Latvijas patērētājam daudz vairāk tiks pārdoti produkti, kuru audzēšanā izmantoti ES sen aizliegti augu aizsardzības līdzekļi, būtiski ietekmējot kopējo tirdzniecībā nopērkamo dārzeņu, augļu un ogu kvalitāti.
  • Būtiski, ka pretēji valdības nodomam atbalstīt vietējos lauksaimniekus, realizējot ieceri atcelt samazināto PVN likmi, Latviju pārpludinās zemas kvalitātes importa produkcija. Mūsu audzētāji netiks atbalstīti, bet iznīcināti!

 

Uz tikšanos ar Latvijas valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču devās Latvijā lielāko lauksaimniecības nozaru nevalstisko organizāciju biedrības – “Zemnieku saeima” un biedrībasLauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes”, kā arī biedrības “Latvijas Augļkopju Asociācija”, kooperatīvo sabiedrību “Mūsmāju dārzeņi” un “Baltijas dārzeņi” pārstāvji. Kopā organizācijas pārstāvēja gandrīz 15 000  Latvijas lauksaimniekus.