Lauksaimnieki ar banku pārstāvjiem pārrunāja turpmāko sadarbību

16/10/2017

Šodien biedrības „Zemnieku saeima”, LPKS „Latraps” un LPKS „Vidzemes Agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības” vadība tikās ar „Latvijas Komercbanku asociāciju”, „Latvijas līzinga devēju asociāciju”, tostarp „SEB bankas”, „Swedbank”, „Citadeles”, „Altum” un „Luminor” banku pārstāvjiem, lai informētu par situāciju plūdu skartajās teritorijās, uzklausītu kreditoru viedokli un ierosinājumus, kā arī pārrunātu turpmākās sadarbības iespējas lauksaimnieku atbalstam.

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: „Tikšanās notika konstruktīvā gaisotnē. Prieks, ka banku pārstāvji bija aptaujājuši lauksaimniekus, lai noskaidrotu esošo situāciju un varētu piedāvāt iespējami labākos risinājumus, lai radušos situāciju pārvarētu ar mazākiem zaudējumiem. Tomēr jāatzīmē, ka katrs gadījums ir individuāls un tā arī tiek risināts. Ja lauksaimniekam ir radušās finansiālas grūtības, aicinām laicīgi vērsties attiecīgajā kredītiestādē. Pozitīvi, ka banku sektoram sadarbība ar lauksaimniekiem nemainīsies un netiks veiktas represijas. Tikšanās laikā identificējām 5 punktus, pie kuriem strādāsim un ja būs nepieciešams, tiksimies atkārtoti.”

“Banku nozare vienmēr ar izpratni izturas pret saviem klientiem un sadarbības partneriem. Mūsu biedri ir bijuši pretimnākoši lauksaimniekiem kritiskajos brīžos gan iepriekš, gan tagad. Arī šoreiz aicinām lietavu skarto reģionu lauksaimniekus individuāli vērsties pie savas uzticamās bankas, lai kopīgi meklētu labākos risinājumus,” saka Sanda Liepiņa, Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja. “Tāpat aicinām Latvijas zemniekus apdrošināt sējumus risku mazināšanai nākotnē, pārdomāt savu finanšu resursu plānošanu un, kas svarīgi, laicīgi nākt pie bankām jau ar iespējamajiem situācijas risinājumiem,” piebilst Liepiņas kundze.

LPKS „Vidzemes Agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons: “Tikšanās ar banku pārstāvjiem bija ļoti svarīga un nepieciešama. Bankas izprot esošās situācijas nopietnību lauksaimniecībā. Daudzās zemnieku saimniecībās joprojām notiek ražas novākšanas darbs un situācijas apzināšana. Gan lauksaimnieki, gan kooperatīvi kopīgi ar bankām ir gatavi  risināt nestandarta šā brīža jautājumus un turpmākās situācijas.”

Šodien tikās biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre, „Zemnieku saeimas” lauksaimniecības politikas eksperts Mārtiņš Trons, LPKS „Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža, LPKS „Vidzemes Agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, „SEB bankas” pārstāvji Arnis Škapars, Māris Larionovs un Jānis Mazurenko, „Citadele” bankas pārstāvji Kārlis Kronbergs un Guntis Mincis, „Swedbank” pārstāvji Rolands Zeltiņš un Raimonds Miltiņš, „Luminor” bankas pārstāvis Krišjānis Znotiņš, „Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš un „Latvijas Komercbanku asociācijas” pārstāvji Sanda Liepiņa un Aivars Graudiņš. „SEB bankas” līzinga vadītāja Jeļena Gavrilova, „Swedbank” līzinga vadītājs Andrejs Ananjevs,  „Latvijas līzinga devēju asociāciju” juridiskās komitejas vadītāja Ketija Tola.

Jau informējām, ka plūdu skartajās teritorijās 10-15% no platībām vispār netika nokultas. Daļa labības bija sagūlusi un varēja nokult tikai augšup vērstās vārpas, ražība no hektāra samazinājās par aptuveni trešdaļu. Kopumā ražas zaudējumi sastāda apmēram 30-50%. Lielākoties graudiem ir kritiski zema kvalitāte, līdz ar to arī ļoti zema iepirkuma cena. Graudu mitruma līmenis bija ļoti augsts, kā rezultātā pieauga kaltēšanas izmaksas. Šis gads ietekmēs arī nākamā gada ražu, jo daudzviet zeme nav aparta un ziemājus iesēt nav iespējams. Ziemāji plūdos skartajās teritorijās sastāda 30-40 % no visām sējplatībām.

bankas_lauksaimnieki

PRes_Lauksaimnieki ar banku pārstāvjiem pārrunāja turpmāko sadarbību