Lauksaimnieki: EM attālinājusies no lauku realitātes

08/12/2017

Vakar, 7.decembrī, biedrības “Zemnieku saeima” valdes locekle un KS “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa piedalījās Pārtikas nozares padomes 14.sēdē, lai diskutētu un rastu risinājumus vairākiem samilzušiem jautājumiem, tostarp, darbaspēka nodrošinājumam.

Biedrības „Zemnieku saeima” valdes locekle un KS “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa: “Jautājums, kas sanāksmē raisīja vislielākās diskusijas, bija darbaspēka trūkums gan lauksaimniecības, gan pārtikas pārstrādes uzņēmumos. Šobrīd darbinieku trūkums pārtikas ražošanā ir sasniedzis kritisko līmeni un, ja tuvākajā laikā Latvijā netiks atviegloti nosacījumi viesstrādnieku ievešanai, tad vienkārši nebūs kas strādā. Mēs esam neizpratnē par Ekonomikas ministrijas piedāvāto risinājumu, kas, mūsuprāt, ir tālu no realitātes.  Ministrija  kā risinājumu piedāvā algas paaugstinājumu un darbinieku apmācības, neapzinoties to, ka laukos vairs nav kam pacelt algas un nav ko apmācīt! Uzņēmums nevar maksāt  lielākas algas, ja darbinieks grib tikai atnākt uz darbu, bet produktīvi strādāt nespēj. Lai paaugstinātu algas, jāpaaugstina produktivitāte, kas mums ir viena no zemākajām Eiropā. Paralēli Latvijā ir izveidojusies vesela iedzīvotāju grupa, kuri pārtiek no dažādiem pabalstiem. Pabalstu spilvens ir tik ērts, ka cilvēkiem nav iemesls meklēt darbu un strādāt.

Mēs uzskatām, ka viesstrādnieku darba pieredze un apmācības ir jāatstāj konkrētā uzņēmuma pārziņā. Nav pieņemami, ja mūsu valsts viesstrādniekam prasa 3 gadu pieredzi primitīvam darbam, ja uzņēmums darbinieku var apmācīt vienas stundas laikā.

Patiess prieks par Zemkopības ministra sapratni, kura nostāja bija stingra iepretim pārējām ministrijām, -situācija ir jārisina nekavējoties.”

PRes_Lauksaimnieki_Ekonomikas ministrija attālinājusies no lauku realitātes