Lauksaimnieki grib strādāt!

27/04/2021

19. aprīlī Operatīvās vadības grupas (OVG) noraidīja priekšlikumu pārcelt pārtikas ražotājus no 8. prioritāri vakcinējamās grupas uz 5.grupu. Lauksaimnieki par šādu lēmumu ir neizpratnē, jo atsākoties aktīvai sezonai līdzšinējie piesardzības pasākumi negarantē drošību, turklāt tās ir papildus izmaksas.

 

Biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Sākoties COVD-19, tika izvirzītas divas prioritārās grupas, medicīna un pārtikas pieejamība, pašpatēriņš. Ir pagājis gads, kura laikā ir notikuši dažādi eksperimenti ar ierobežojumiem un vakcinēšanos. Šobrīd pretstatā kaimiņvalstīm Latvijas pārtikas ražotāji ir pēdējie prioritāro grupu sarakstā. Jautājums, vai valdība atkal ir mainījusi prioritātes, un pārtikas pašnodrošinājums kā valsts drošība un stabils eksports nav svarīgs? Tāpat kā veselībai un drošībai, arī pārtikai ir jābūt valsts prioritātei, veidojot vakcinācijas sarakstu. Vakcīnas mums, lauksaimniekiem, ir nepieciešamas, lai mēs varētu pilnvērtīgi strādāt. Pašreizējie normatīvie akti liedz lauksaimniekiem atrasties pašizolācijā un vienlaicīgi strādāt savā saimniecībā, lai gan lauksaimniekam mājas ir arī darbavieta.”

 

Lauksaimniecības nozarē ir daudz speciālistu ar specifiskām  zināšanām, bez kuriem nav iespējams darbs saimniecībās vai pārtikas ražotnēs, tāpēc aicinām rūpīgāk izvērtēt prioritāri vakcinējamās personas, ņemot vērā viņu specifiskos darba pienākumus un izvērtējot inficēšanās risku. Vakcinēties vai nevakcinēties ir katra cilvēka brīva izvēle, bet iespējai vakcinēties ir jādod tiem, kuri to vēlas un kuriem tas ir nepieciešams. Mēs nedrīkstam nonākt situācijā, kurā ir daudz slimojošo darbinieku pārtikas ražošanas un lauksaimniecības nozarēs, jo tas var būtiski ietekmēt vietējās pārtikas pieejamību.