Lauksaimnieki no Zemkopības ministrijas pieprasīs izlēmīgu rīcību

31/10/2023

Biedrība “Zemnieku saeima” 2. novembrī no plkst. 14:00 līdz 18:00 Slampes kultūras pilī rīko ārkārtas lauksaimnieku sapulci, lai vienotos par izmaiņām, kas nekavējoties jāveic Zemkopības ministrijai (ZM). Daļa lauksaimnieku ieradīsies ar traktoriem, jo uzskata, ka ZM jau ilgstoši nesaklausa lauksaimnieku vajadzības.

Reģistrācija pasākumam : https://forms.gle/auixqgeruftkpNfU8

 

Biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Šī nebūs saruna par finansiālu palīdzību, bet gan par birokrātiskā sloga mazināšanu. Lauksaimniecība šobrīd ir krīzes situācijā, taču tā vietā, lai palīdzētu lauksaimniekiem krīzi pārvarēt, Zemkopības ministrija neuzņemas līderību un vilcinās ar būtisku lēmumu pieņemšanu. Pēdējo 5 gadu laikā ZM nostiprinājusies situācija, kur ierēdņi ar Eiropas birokrātiskajām prasībām cīnās nevis paši, bet to uzliek uz zemnieku pleciem.”

 

Lazdiņš min konkrētus neizdarības piemērus: neskaidrības par Eiropas Savienības atbalsta izmaksas laiku un likmēm, nespēju izveidot apgrozāmo līdzekļu programmu, un lauksaimnieku neiesaistīšanu darba grupās – “Jau pavasarī, jūtot, ka gan cenas, gan ražas varētu būt sliktas, mudinājām ZM veidot finanšu instrumentu, lai lauksaimnieki par pieņemamām likmēm varētu aizņemties apgrozāmos līdzekļus, tādējādi izvairoties no bankrotiem. Ir pagājis pusgads, programma vēl nav palaista, bet lauksaimniekiem rēķinu apmaksas termiņš bija jau oktobrī. Papildus tam, lai saņemtu ikgadējos Eiropas Savienības maksājumus, lauksaimniekiem ierasto pārdesmit minūšu vietā ir jāpavada nedēļas, lai ZM veidotajās IT sistēmās, kuras nav darboties spējīgas, mēģinātu ievadīt dažādas neadekvātas, pārspīlētas, samudžinātas atskaites. Vēl jo vairāk, solīto tiešmaksājumu pieauguma vietā nu jau pat arī ZM atzīst, ka nāksies samierināties ar maksājumu samazinājumu.”

 

Komentējot, ko tieši plānots darīt ārkārtas sapulcē, biedrības vadītājs skaidro: “Pirmkārt, dosim iespēju lauksaimniekiem pašiem uzdot jautājumus ZM ierēdņiem – kāpēc 3 gadu laikā izteiktie ierosinājumi nav ņemti vērā? Otrkārt, skaidri definēsim lēmumus, kas jāpieņem tūlītēji, papildus nosakot arī gala izpildes termiņus. Treškārt, pieprasīsim ZM rīkot regulāras ekspertu darba grupas, lai nākotnē izvairītos no normatīvu brāķiem, kuri lauksaimniekiem nav ieviešami, jo ir pretrunā ar veselo saprātu.”