Lauksaimnieki sašutuši par Saeimas deputātu klajo bezatbildību un pieprasa valsts augstāko amatpersonu iejaukšanos

17/06/2014

Biedrība “Zemnieku saeima” pauž sašutumu un nosodījumu par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas septiņu deputātu bezatbildīgo attieksmi pret likumprojektu, kurš ietver stratēģiski nozīmīga Latvijas resursa – lauksaimniecībā izmantojamās zemes – iegādes regulējumu. 12.jūnija komisijas sēdē bija paredzēts apspriest ar nepacietību gaidīto un ievērojamus darba resursus prasījušo likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos””, taču tas netika īstenots komisijas kvoruma trūkuma dēļ, tādējādi likuma grozījumus nav iespējams apstiprināt pēdējā Saeimas plenārsēdē pavasara sesijā.

.

Šādu situāciju ir radījuši komisijas 7 deputāti, kuri neieradās uz komisijas sēdi vispār vai to pameta pirms nozīmīgā jautājuma izskatīšanas. Biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Esam ļoti nepatīkami pārsteigti par minēto deputātu attieksmi pret tik nozīmīgu jautājumu mūsu valsts tautsaimniecībai. Likumprojekta vilcināšana ir uzskatāma par lielāko kaitējumu, kāds ir nodarīts Latvijas lauksaimniecībai pēdējo divdesmit gadu laikā! Rodas pamatots jautājums, kā interesēs šie deputāti darbojas – tautas vai anonīmu sponsoru, kuru darbību apdraudētu lauksaimniecības zemes iegādes kritēriju stāšanās spēkā? Mēs aicinām ikvienu vēlētāju ļoti rūpīgi pārdomāt savas balss atdošanu rudenī gaidāmajās vēlēšanās par šādiem tautas kalpiem, kuri godprātīgi nepilda darba pienākumus.”

.

Ņemot vērā ceturtdien nenotikušo sanāksmi, likumprojektu nav iespējams virzīt izskatīšanai Saeimas plenārsēdē š.g. 19.jūnijā. Šis datums bija pēdējais termiņš, lai novērstu lauksaimniecības zemes tirgus darbošanos bez jebkādiem ierobežojumiem turpmākajā periodā, kad līdz ar 1.maiju vairs nav spēkā līdzšinējais moratorijs. Lai panāktu steidzamu situācijas risinājumu, biedrība “Zemnieku saeima” ir vērsusies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas un Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ar lūgumu sasaukt ārkārtas Saeimas sēdi š.g. 3.jūlijā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”” izskatīšanai. Lai to īstenotu, ZSA lūdz pagarināt Saeimas pavasara vai sasaukt ārkārtas sesiju un to slēgt tikai pēc likumprojekta pieņemšanas. Zemnieku saeima arī sagaida, ka Saeimas deputāti labos kļūdu un šīs nedēļas Komisijas darba grupās pabeigs izskatīt sagatavotos un iesniegtos priekšlikumus.