Lauksaimnieki uzsāk ražas novākšanu – prognozē līdz pat 50% ražas samazinājumu

28/07/2023

Vairākos Latvijas reģionos sākusies rapšu un graudaugu kulšanas darbi. Saimnieki norāda, ka laikapstākļu ietekmē novērojams būtisks ražas samazinājums – vietām pat par pusi mazāka raža nekā pērn. Zemnieku saeima atgādina, ka ražas vākšanas laikā uz autoceļiem būtiski palielināsies kombainu, traktoru un kravas automašīnu skaits, līdz ar to aicinām autovadītājus būt iecietīgākiem un arī uzmanīgākiem nekā parasti.

 

Biedrības “Zemnieku saeimas” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Kombainiem uz laukiem vajadzēja būt jau iepriekšējā nedēļā, tomēr lietainā laika dēļ visi ražas novākšanas darbi iekavējās. Lielākā daļa lauksaimnieku kulšanu sāka tikai šajā nedēļas nogalē. Tā kā smilšainākos laukos rapsis un graudi nokalta, tad saimnieki šos laukus šobrīd novāc pirmos. Uz stabili sausām dienām tuvākajā laikā nevar cerēt, tāpēc ražas ir jāvāc ar paaugstinātu mitrumu, bet tas nozīmē lielus izdevumus kaltēšanā.

Vērtējot kopumā, šis noteikti nebūs nekāds rekordražu gads – raža miežiem, rapsim un kviešiem ir par 30% zemāka. Bažas rada arī graudu iepirkumu cena, kas salīdzinot ar pagājušo gadu, arī sarukusi par aptuveni 30%. Prognozējam būtiski zemākus ienākumus, salīdzinot pret iepriekšējiem gadiem.”

 

Biedrības “Zemnieku saeimas” priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: “Ziemas miežus saimnieki Kurzemes pusē sāka kult jau ap 12. jūliju un Latvijā lielākoties tie jau ir nokulti. Raža ziemas miežiem pat vienas saimniecības ietvaros krietni atšķiras – no 1 t/ha līdz pat 7 t/ha. Smilšainās augsnēs, kur nebija lietus, saimnieki kuļ tikai mazliet virs 1 t/ha, bet mālainās augsnēs, kur jūlijā trāpīja lietus, izauga gandrīz 7 t/ha. Zemgalē pilnā sparā kuļ ziemas rapšus un vietām sāk novākt arī ziemas kviešus. Pirmie rādījumi liecina, ka rapsim raža ir ap 2,5 t/ha, atkarībā no augsnes. Vidzemes un Augšdaugavas pusē saimnieki ziņo, ka uz lauka varētu braukt tikai nākamnedēļ, jo ražai vēl jānogatavojas un jānožūst. Tur ziemas rapsis pēc pavasara salnām ir ļoti raibs – joprojām daudz zaļu un nenobriedušu pākšu. Vidzemē pagaidām nokulti tikai ziemas miežu un pļavas auzenes sēklu lauki, kuriem raža arī bija zem vidējā. Kurzemes pusē vietām ir sākusies ziemas rapšu kulšanas darbi. Latgalē aktīvi kulšanas darbi varētu sākties tikai nākamās nedēļas otrajā pusē. Tur kur ir nokulti ziemas mieži, kvieši un rapsis, augsne tiek jau gatavota rudens sējai. Ja laikapstākļi ļaus, tad nākamnedēļ sāksies ziemas rapšu sēja.

Tā kā šobrīd saimnieki tver saulaino laiku un steidz uz gatavajiem laukiem, tad lūdzam autobraucējus būt uzmanīgiem un iecietīgiem, jo uz autoceļiem būs sastopami gan kombaini, kas pārbrauc no lauka uz lauku, gan ar novākto ražu pilnas kravas, kas tiek vestas uz kaltēm un noliktavām.”